Paddo’s zijn door iedereen gekend omdat ze al eeuwen worden gebruikt bij allerlei ceremonies in verschillende landen en culturen. Medicinale paddenstoelen zijn vaak niet hetzelfde als hun soortgenoten met een psychedelische werking. Die werking wordt o.a. veroorzaakt door de stoffen psilocybine en psilocine die in deze paddenstoelen aanwezig zijn. Onder invloed van deze stoffen kwamen medicijnmannen en natuurgenezers in een trance waardoor ze, verblijvend in een ander bewustzijn, mensen van hun gemeenschap konden helpen bij allerlei kwalen en visioenen over de toekomst opwekten. Vooral oude stammen waren er zich heel vroeg van bewust dat alles wat een mens nodig heeft, zomaar geschonken wordt door Moeder natuur.De moderne geneeskunde, die op dit moment pas 100 jaar oud is, bracht daar verandering in. Rond 1990 werd de werking van medicinale of geneeskrachtige paddenstoelen ook bekend in België en Nederland. Sindsdien verschenen een aantal boeken over dit boeiende onderwerp die potentiële gebruikers voorzien van de nodige informatie. Wij zetten voor u de drie beste boeken over medicinale paddenstoelen op een rijtje.

Peter van Ineveld – Medicinale paddenstoelen; Een nieuw perspectief op genezing

De auteur van dit boek is een natuurgeneeskundig therapeut die ook expert is op het vlak van gebruik, eigenschappen en kenmerken van medicinale paddenstoelen. Hij beschrijft niet minder dan 21 verschillende soorten medicinale zwammen waarbij hij uitgebreid ingaat op de specifieke eigenschappen. Ook de werking van de aanwezige stoffen, de invloed op uw lichaam en de mogelijke toepassingen komen ruimschoots aan bod. U kunt in dit boek zowel de Nederlandse als de Latijnse benamingen vinden en alle aandoeningen waarbij een bepaald soort verlichting kan geven bij kwalen. Een aantal praktijkverhalen staven zijn therapeutisch gebruik van de medicinale paddenstoel. In vele van deze zwammen zitten verschillende prima voedingsstoffen waaronder essentiële suikers, aminozuren en tal van antioxidanten. De schrijver behandelt niet het wildplukken van paddenstoelen maar hij gaat vooral uit van geteelde soorten. Hoe dat in zijn werk gaat wordt helder en duidelijk besproken. Aan de hand van een aantal prachtige kleurenfoto’s leert u de paddenstoelen ook herkennen. De 168 pagina’s werden als paperback uitgegeven door uitgeverij Samsara met 9789492995414 als EAN nummer.

Super Foodies – Shrooms; Het vergeten rijk van medicinale paddenstoelen 

Dit naslagwerk is ontzettend waardevol omdat u heel wat kunt leren over de werking van medicinale paddenstoelen. Het onthult de geheimen van het gebruik, de effecten en de redenen waarom u ze kunt gebruiken. 82 wetenschappelijke studies liggen aan de oorsprong van dit boek. Wilt u weten hoe u door het gebruik van medicinale paddenstoelen uw immuniteit kunt verbeteren, wat chaga voor uw lichaam betekent of bent u misschien op zoek naar lekkere recepten met geneeskrachtige paddenstoelen? Dan is dit boek een echte aanrader. Lekkere chocolate chaga snack balls die de hersenfunctie stimuleren, verwarmende paddenstoelen Elixir, versterkende Shiitake-misosoep of een Power Smoothie van bosbessen en paddenstoelen die vol zit met oxidanten? Al deze recepten hebben geen geheimen meer voor u na het lezen van dit prachtige naslagwerk

Th.H.L. Michiels – Geneeskrachtige paddenstoelen
In dit boek vertelt Dr. Theo Michiels uitvoerig over het gebruik en de buitengewone werking van medicinale paddenstoelen. Hij omschrijft het gebruik ervan in gewone mensentaal zodat iedereen die het boek leest, mee is. Naast de medicinale kant van paddenstoelen belicht hij ook de hallucinogene kant van de zaak. De mycotherapie, die medicinale stoffen bij paddenstoelen gebruikt bij allerhande kwalen, wordt duidelijk besproken, zowel de traditionele kant als de medicinale. Dr. Theo Michiels staat bekend om het mixen van eeuwenoude tradities met moderne net ontdekte toepassingen van deze medicinale zwammen.
Dit prachtige boek werd uitgegeven bij Frontier publishing onder het EAN nummer 9789078070665. Het telt 176 pagina’s en werd uitgegeven als paperback.