Home > Onze wekelijkse boekentips
  • 12
    Shares
home-slider-boeken

Anouks wekelijkse boekentips

TOTAALOVERZICHT

boekentips boekentips boekentips boekentips

Literatuur

Literatuur

Kerkhofblommenstraat

BEKIJKEN
Thriller

Thriller

De perfecte vriendin

BEKIJKEN
Young adult

Young adult

De laatste halte

BEKIJKEN
Non-fictie

Non-fictie

Erebus

BEKIJKEN
Kinderboeken

Kinderboeken

De kikkerbilletjes van de koning

BEKIJKEN

boekentips boekentips boekentips boekentips

Elke week op de hoogte blijven van de nieuwste boekentips?
Volg ons op FacebookDownload de Readr app

Literatuur
boekentips

TitelKerkhofblommenstraat
Auteur: Lara Taveirne
Genre: literatuur
Uitgever: Prometheus
Verschenen: oktober 2018
Prijs: €19,99

De West-Vlaamse auteur won met haar indrukwekkende eerste roman De kinderen van Calais meteen de Vlaamse Debuutprijs. Daarna kwam ook het bejubelde Hotel zonder sterren. In de tussentijd hebben we 3 jaar moeten wachten, maar gelukkig is de week weer een nieuw boek van Lara Taveirne verschenen: Kerkhofblommenstraat. Voor deze roman gaat ze terug naar haar West-Vlaamse roots: de taal van het boek vond ze in oude dagboeken van haar grootmoeder.

Liefhebbers van Lize Spit en Griet Op de Beeck zullen ook van Lara Taveirne’s Kerkhofblommenstraatgaan genieten. De rode draad in haar boeken is de link tussen liefde, verleden en heden. Personages die op zoek gaan naar zichzelf door hun relatie met degenen voor en na hen te onderzoeken. Personages die beslissingen uit het verleden overdenken en confronteren.

Covertekst

In een daad van puberale overmoed besluit Arabella om op het chrysantenveld van haar ouders te gaan werken. Tussen de arbeidsters hoopt ze te vinden wat haar kille moeder haar niet kan geven. Ze houdt er geen rekening mee dat die vrouwen uit een andere wereld komen. Al wroetend in de aarde luistert ze naar de verhalen van de kweeksters. Het wordt al snel duidelijk dat hun levens meer met elkaar verweven zijn dan ze dacht. Dat zelfs haar eigen geschiedenis er niet los van staat. Langzaamaan vormt het verleden een gevaarlijk web, met Arabella in het midden.

Op Allerheiligen moeten de bloemen klaar zijn; dan verhuizen ze naar de begraafplaats aan de andere kant van de muur. Maar groeit een meisje even snel als een kerkhofbloem? En is iemand ooit helemaal klaar voor de waarheid? SHOP ONLINE

Thriller
boekentips

TitelDe perfecte vriendin
Auteur: Karen Hamilton
Genre: thriller
Uitgever: Karakter Uitgevers
Verschenen: oktober 2018
Prijs: €19,99

Het is opvallend hoeveel thrillerschrijvers hun (vorige) beroep als inspiratiebron gebruiken voor de personages van hun boeken. Karen Hamilton was jarenlang werkzaam als stewardess voor ze begon met schrijven. Dit is haar debuut, en scoort daar meteen goed mee. Niets dan lof van haar lezers, die Juliette (of Lily, of Elizabeth) een fascinerend personage noemen. Eerlijk over haar sociopatische neigingen, maar toch likeable. Je blijft geboeid door de vreemde dynamiek tussen de mensen die in het boek worden opgevoerd.

De perfecte vriendin is voor iedereen die houdt van het soort boek dat Gone Girl van Gillian Flynn is, en voor mensen die een beter uitgewerkt Het meisje in de trein willen (Paula Hawkins). Bovendien heeft deze thriller een extra streepje voor door de humor die in het boek verweven is.

Covertekst

Juliette is intelligent, mooi en bevlogen: ze is de perfecte vriendin. Tenminste, tot haar relatie met Nate op de klippen loopt en ze er álles aan besluit te doen om hem terug te krijgen. De liefde voor haar ex loopt uit op een dodelijke obsessie. Ze begint aan een opleiding tot stewardess bij de maatschappij waar Nate als piloot werkt, en infiltreert op alle mogelijke manieren in zijn leven om haar doel te bereiken. Ze moet en zal hem terugkrijgen en samen voor altijd gelukkig zijn.

Juliette komt erachter dat Nate een vlucht naar Las Vegas op de planning heeft staan. Ze ziet haar kans schoon en ruilt met een collega zodat ze op dezelfde vlucht zitten. Hoe ver gaat ze om haar doel te bereiken? SHOP ONLINE

Young Adult
boekentips

TitelDe laatste halte
Auteur: Wendy Brokers
Genre: young adult, contemporary
Uitgever: Best of YA
Verschenen: oktober 2018
Prijs: €15,99

Boeken zijn de manier bij uitstek om je te (leren) verplaatsen in een ander, om jezelf in gebeurtenissen te plaatsen waar je de zin en onzin van in wilt kunnen zien zonder jezelf daadwerkelijk in gevaar te brengen. Of het begrijpen van trauma dat je overal om je heen ziet, waarvan je hoopt het nooit te hoeven meemaken, maar waar je je toch in wilt verdiepen. En dan met name het menselijke aspect ervan.  Het idee zelf is niet nieuw: denk bijvoorbeeld aan het kinderboek (10-12 jaar) Gegijzeld van Evert Hartman uit uit 1984.

Recenter is er 54 minuten door Marieke Nijkamp, over de beklemmende minuten waarin tieners vast zitten in hun school terwijl er een schutter door de gangen loopt. Met de vele berichten over terrorisme en aanslagen vandaag de dag is het dan ook zeker niet vreemd dat er een YA verschijnt over precies dat onderwerp. Gezien vanuit 4 tieners die er middenin zitten.

Covertekst

Jonas, Lois, Naima en Ralph gaan met school op werkweek naar Londen. Ze hebben tot nu toe eigenlijk nooit zoveel met elkaar te maken gehad. Lois heeft stiekem een oogje op Jonas, maar ziet geen reden om hem dat te vertellen. Ralph heeft het juist niet zo op Naima en blijft het liefst bij haar uit de buurt. Als de vier in hetzelfde groepje worden ingedeeld, móéten ze elkaar wel beter leren kennen.

Terwijl ze Londen doorkruisen van de ene naar de andere bezienswaardigheid, ontstaat er een bijzondere vriendschap. Maar wanneer ze op de metro wachten, gebeurt er iets wat niemand ooit had kunnen voorzien. Ze moeten zichzelf in veiligheid brengen, terwijl de straten van Londen een terroristisch toneel zijn geworden. SHOP ONLINE

Non Fictie
boekentips

TitelErebus
Auteur: Michael Palin
Genre: non fictie, geschiedenis, scheepvaart
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum
Verschenen: oktober 2018
Prijs: €24,99

Michael Palin is zeker niet de eerste de beste auteur. Hij verscheen in verschillende televisieprogramma’s en films, waar hij vaak ook voor schreef. Hij maakte geprezen reisdocumentaires waarvoor hij naar de uithoeken van de aarde ging: de Noord- en Zuipool, de Sahara en de Himalaya, om er een paar te noemen. Ook schreef hij reisboeken, dagboeken en een aantal romans. Als iemand weet waar hij de meest interessante verhalen van de wereld kan ontdekken, dan is het Michael Palin wel.

Het zal niemand verbazen dat hij werd geïnspireerd door het schip dat in september 2014 werd gevonden. Op de bodem van de bevroren wateren van het uitgestrekte Canadese Noordpoolgebied. Een schip dat al anderhalve eeuw verdwenen was – de Erebus. In het gelijknamige boek maakt Michael Palin opnieuw een reis: de 19e-eeuwse avonturen van een schip, van werf tot vergaan.

Covertekst

Michael Palin volgt de Erebus van de tewaterlating in 1826 naar de avontuurlijke ontdekkingsreizen in Antarctica die het schip beroemd maakten, en de uiteindelijke ondergang in het Noordpoolgebied. Hij verdiept zich in de met elkaar verwoven levenslopen van de mannen die op het schip voeren. De levendige James Clark Ross, die veel van de Great Southern Barrier in kaart bracht. Ook begeleidde hij de eerste wetenschappelijke experimenten die ter plaatse werden uitgevoerd. De zorgelijk John Franklin, kapitein van het schip. Een zestigjarige man met een wisselvallige loopbaan die op die laatste rampzalige expeditie aan het roer stond van de Erebus.

Met groot inlevingsvermogen schetst Palin de ervaringen van de mannen die voor het eerst voet zetten op Victorialand. En van degenen die – niet meer dan een paar jaar later – een voor een doodvroren in het ijs van de Noordpool, terwijl reddingsteams zich tot het uiterste inspanden om ze te bereiken. SHOP ONLINE

Kinderboek
boekentips

TitelDe kikkerbilletjes van de koning
Auteur: Janneke Schotveld
Genre: kinderboeken, sprookjesboeken
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Verschenen: oktober 2018
Prijs: €14,99

Ik zeg het gewoon: er is niets zo leuk als sprookjesboeken. Ja, oké, één ding: nieuwe sprookjesboeken! De laatste jaren worden er weer volop sprookjes verzonnen op Nederlandse bodem. Kijk maar naar de verhalenbundels van De sprookjesverteller door Thé Tjong-Khing (die ook een van de illustratoren van dit boek is), of zijn nieuwe Sprookjes van overal. Nu is ook Janneke Schotveld – van Botje en Superjuffie-faam – aangestoken door de sprookjeskoorts. En met prachtig resultaat, mogen we wel zeggen.

Maar liefst 15 nieuwe verhalen in één grote, rijkelijk geïllustreerde verhalenbundel. Janneke Schotveld zou met haar teksten alleen al dit boek kunnen dragen, maar de schare illustratoren die haar bijstaan voor De kikkerbilletjes van de koning voegt zeker een extra niveau toe. Naast de al genoemde Thé Tjong-Khing is er ook ruimte voor Linde Faas, Marieke Nelissen, Annet Schaap, Milja Praagman en nog 10 anderen. En nog een pluspunt: héél véél inclusiviteit! Getrouwde koningen, ridsters en allerlei verschillende nationaliteiten.

Covertekst

Er was eens
… een prinses die een bruidegom moest kiezen uit zevenhonderd prinsen, maar bij niet één prins vlinders in haar buik voelde.
… een papiervissertje dat een wel heel bijzondere vis in zijn net vond, maar hem toch teruggooide.
… een knappe prins die dolgraag naar buiten wilde, maar niet mocht van zijn overbezorgde ouders.
… een geest in een fles die wel heel ver van huis was geraakt en heimwee had.
… een dappere ridster die besloot de knappe prins uit het kasteel van zijn overbezorgde ouders te redden.
… en er was ook eens een koning die dolgraag kikkerbilletjes at. Tot hij op een dag zelf in een kikker veranderde. SHOP ONLINE

Een boek gaat over wat je er zelf uithaalt. Niet over wat de schrijver belangrijk vindt.- Thea Beckman