Home > Onze wekelijkse boekentips
  • 12
    Shares
home-slider-boeken

Anouks wekelijkse boekentips

TOTAALOVERZICHT

boekentips boekentips boekentips boekentips

Literatuur

Literatuur

Mijn naam is Morgen

BEKIJKEN
Thriller

Thriller

Wintergeheimen

BEKIJKEN
Young adult

Young adult

Merel

BEKIJKEN
Non-fictie

Non-fictie

En dan nu het goede nieuws

BEKIJKEN
Kinderboeken

Kinderboeken

Toekomstatlas

BEKIJKEN

boekentips boekentips boekentips boekentips

Elke week op de hoogte blijven van de nieuwste boekentips?
Volg ons op FacebookDownload de Readr app

Literatuur
boekentips

TitelMijn naam is Morgen
Auteur: Damian Dibben
Genre: literatuur
Uitgever: Ambo | Anthos
Verschenen: oktober 2018
Prijs: €21,99

Boeken die vanuit het perspectief van het huisdier de band tussen dier en baasje bekijken worden langzaam maar zeker steeds populairder. Deze december kun je dan ook je hart ophalen aan Mijn naam is Morgen van Damian Dibben. Het heeft bovendien een meeslepend fantasievolle insteek. Zowel de hond Morgen als zijn baasje hebben het eeuwig leven, en zijn dan ook al vele jaren bij elkaar. Maar als zijn baasje hem vraagt te wachten, wordt dat op een gegeven moment 127 jaar.

Morgen besluit hem te gaan zoeken, want zijn baasje is de enige die voor altijd bij hem zal blijven. Andere vriendschappen sluiten heeft weinig zin, want andere honden gaan veel te snel dood. Toch kan hij de straathond Sporco niet weerstaan, en samen duiken ze op langs de tijdlijn van Europa. Voor een hartverwarmend verhaal, een stukje cultuurhistori én de bijzondere hoofdpersoon die Morgen is, lees je Mijn naam is Morgen. 

Covertekst

Een winternacht in Venetië, 1815. Een oude hond is op zoek naar zijn verdwenen baas. Dagen wacht hij op hem, vergeefs. Dan besluit hij hem te gaan zoeken. Zijn avonturen en herinneringen brengen hem van het hof van Louis XIV in Versailles tot Amsterdam in de Gouden Eeuw, van de Frost Fair in Londen tot het slagveld van Waterloo.

Mijn naam is Morgen is een prachtige cultuurhistorische reis door Europa, waar tegelijkertijd de prachtigste muziek wordt gecomponeerd en de gruwelijkste oorlogen worden uitgevochten. Bovendien is het een ontroerende roman over moed en loyaliteit en de onverwoestbare band tussen mens en dier. SHOP ONLINE

Thriller
boekentips

TitelWintergeheimen
Auteur: Lulu Taylor
Genre: thriller
Uitgever: De Boekerij
Verschenen: november 2018
Prijs: €15,99

In de stemming komen voor kerst bij een knapperend haardvuur wordt met dit boek wel heel verleidelijk. Het gebeurt niet zo vaak dat een thriller twee verhaallijnen heeft, waarvan één zich in het heden, en de andere in het verleden speelt. Gewoonlijk kom je het tegen bij romans, hoewel die vaak ook een mysterie centraal hebben staan. De overstap naar een echte thriller is dan helemaal niet zo groot. Bovendien lijkt het qua opzet wel een beetje op het wereldberoemde Rebecca van Daphne Du Maurier.

Het is niet zo vreemd dat Lulu Taylor voor deze dubbele verhaallijn kiest voor Wintergeheimen. Ze is psychologische thrillers gaan schrijven na een aantal succesvolle romans, en lijkt nu de twee ingrediënten met elkaar te willen combineren. Je kent haar misschien wel van De winterkinderen of De sneeuwengel. Haar romans zijn niet vertaald, maar dit is alweer haar derde thriller hier.

Covertekst

In 1965 trouwt Alexandra Crewe met de man die door haar vader voor haar is uitgezocht, maar het huwelijk blijkt al snel een grote vergissing. Dus als de ware liefde zich aandient, kan Alexandra de verleiding niet weerstaan. Ze volgt haar minnaar naar zijn prachtige kasteel in Dorset, Fort Stirling. Dan slaat het noodlot toe, en vraagt Alexandra zich af of dit haar straf is voor het verlaten van haar man.

Decennia later is Delilah Young de nieuwe kasteelvrouwe van Fort Stirling. Ze is dol op haar man en is vast van plan het wat trieste kasteel op te vrolijken met vreugde, gelach en kinderstemmen. Maar leugens uit het verleden blijken ook in het heden door te werken, en Delilah ontdekt dat je sommige geheimen beter met rust kunt laten. SHOP ONLINE

Young Adult
boekentips

TitelMerel
Auteur: Sarah Moon
Genre: young adult, contemporary/hedendaags
Uitgever: Lemniscaat
Verschenen: november 2018
Prijs: €14,95

Merel is het debuut van auteur Sarah Moon. Niet de fotografe, maar een docente, schrijfster en vertaalster uit Brooklyn, NY. Hiervoor werkte ze als co-auteur mee aan de YA bloemlezing The Letter QQueer writer’s Notes to their Younger Selves. Zo weet je al meteen dat je er met Sarah Moon weer een auteur bij hebt voor wie diverse stemmen in literatuur belangrijk zijn. Niet dat Merel alleen hier om draait: het gaat vooral over ontdekken wie je zelf bent, jezelf niet verstoppen en een uitlaatklep vinden voor al die veranderingen en hormonen en problemen. En muziek. Uiteraard muziek.

Uitgeverij Lemniscaat staat erom bekend kinder- en YA boeken uit te brengen met een duidelijke boodschap. Dat ze hier met Merel diversiteit aan toevoegen is alleen maar toe te juichen, vooral omdat ze ook altijd voor hele fijne, leesbare boeken gaan die tal van onderwerpen bespreekbaar maken. Waar je jezelf in kunt herkennen. Of niet, want soms is het ook gewoon fijn om te weten wat een ander doormaakt. Zo verruim je je eigen blik. Merel is een echte aanrader voor contemporary YA lezers die van Jennifer NivenNicola Yoon en Becky Albertalli houden.

Covertekst

Merel wordt van het dak van haar school geplukt. Waarom zat ze daar? Wilde ze springen? Ze weigert erover te praten… Met haar overzichtelijke leven was Merel tevreden. Ze vond het heerlijk om thuis te zijn bij haar moeder, te lezen, naar de vogels te kijken en te dromen van vliegen. En school was te doen, zolang ze uit de buurt van haar klasgenoten bleef. Tot een onverwachte gebeurtenis haar wereld op z’n kop zette.

Langzaam maar zeker komt Merel erachter dat er een manier is om haar vleugels uit te slaan. Een muzikale manier. SHOP ONLINE

Non Fictie
boekentips

TitelEn dan nu het goede nieuws
Auteur: Franka Hummels & Karin Sitalsing
Genre: non fictie, actualiteit
Uitgever: Atlas Contact
Verschenen: oktober 2018
Prijs: €14,99

Zo, nu eerst tijd voor leuk nieuws. In december willen we ook weleens iets fijns horen, na het hele jaar ondergesneeuwd te worden door alle slechte berichten. Het lijkt wel alsof de wereld steeds negatiever wordt, en deels is dat ook door de aandacht die we bepaalde berichten geven. De fijne berichten zijn er namelijk wel, maar wordt niet snel met grote kop in de krant gedrukt. Hoog tijd om jezelf even te voorzien van een fijne dosis goed nieuws, voordat we met frisse moed het nieuwe jaar in gaan.

En dan nu het goede nieuws is een verzameling verhalen van journalisten Franka Hummels en Karin Sitalsing. Over bijzondere mensen die haast achteloos en tegen de stroom in een fijne plek maken van hun straat, dorp of wereld. Die daar niets voor terug verwachten, maar gewoon gedreven zijn. Wat drijft hen? Met dit boek krijgen hun verhalen het podium dat ze verdienen: er zijn maar liefst twaalf mooie, verrassende verhalen bijeen gebracht om de lezer te verblijden.

Covertekst

In donkere tijden zijn er altijd mensen die het licht aansteken. Jongeren die vriendschap sluiten met eenzame ouderen. Een grachtensnorkelaar. Vrouwen die een leegstaand dorpshuis omtoveren tot woonhuis voor een vluchtelingengezin. Een veertienjarige schooldirecteur. Een visser die de zee opruimt. En dan nu het goede nieuws verrast met verhalen over alledaagse helden en kleine grote acties. SHOP ONLINE

Kinderboek
boekentips

TitelToekomstatlas
Auteur: Tommaso Vidus Rosin & Enrico Passoni
Genre: kinderboeken
Uitgever: Rubinstein
Verschenen: oktober 2018
Prijs: €24,99

Wauw. Ik ben altijd al dol geweest op de jumbo-formaat verzamelboeken, maar deze Toekomstatlas springt er echt weer uit. Wat een prachtig bewaarboek is dit, vooral omdat je dan met eigen ogen kunt zien of de toekomst wel of niet uit komt! Denk maar aan de Back to the Future-films, waardoor wetenschappers werden geïnspireerd in 2005 een hover board te maken zoals de film voorspeld had. Wie weet wat kinderen die dit boek krijgen zullen bedenken als toekomstige wereldbouwers.

Dit boek is één groot, heerlijk gedachte-experiment. Wat zullen we later kunnen met onze technologie? Welke behoeften zullen we hebben in de toekomst? Kinderen kunnen hun hart eraan ophalen, en als het niet klopt, kunnen zij over vijftig jaar zeggen: “maar kijk, dit is wat we vroeger dachten dat er zou gebeuren!” Hebben zij nog een mooi boek om weer aan hun kinderen en kleinkinderen door te geven.

Covertekst

Hoe zou de toekomst eruit zien? Wat eten we in 2050? Hoe reizen we? En hoe zien de steden eruit? Hoe communiceren we met elkaar? En wat voor banen hebben we? Is er nog wel een supermarkt en werken daar nog mensen?

De Italiaan Enrico Passoni heeft onderzoek gedaan naar deze mogelijkheden en vertelt in dit boek het verhaal van een doorsnee familie, maar dan in 2050! Door het bestuderen van de onderwerpen in deze atlas kom je alles te weten over de toekomst. Zoals een auto zonder bestuurder, eten gemaakt door de 3D printer thuis, kleren die je telefoon opladen, een persoonlijke assistent die alles voor je onthoudt… alles is mogelijk in de toekomst! SHOP ONLINE

Een boek gaat over wat je er zelf uithaalt. Niet over wat de schrijver belangrijk vindt.- Thea Beckman