Home > Onze wekelijkse boekentips
  • 12
    Shares
home-slider-boeken

Anouks wekelijkse boekentips

TOTAALOVERZICHT

boekentips boekentips boekentips boekentips

Literatuur

Literatuur

Het verhaal van Alice Hart

BEKIJKEN
Thriller

Thriller

Social creature

BEKIJKEN
Young adult

Young adult

De hemel in het ijs

BEKIJKEN
Non-fictie

Non-fictie

Het wonderlijke verhaal

BEKIJKEN
Kinderboeken

Kinderboeken

De jongen die draken kweekte

BEKIJKEN

boekentips boekentips boekentips boekentips

Literatuur
boekentips

TitelHet verhaal van Alice Hart
Auteur: Holly Ringland
Genre: literatuur
Uitgever: Luitingh Sijthoff
Verschenen: juni 2018
Prijs: €19,99

Een heerlijke tip voor de zomer, Het verhaal van Alice Hart door Holly Ringland. Denk qua stijl een beetje aan de boeken van Liane Moriarty, of Het zwembad van Libby Page: het leest lekker, familiebanden staan centraal en het duikt wat dieper in het verhaal. Stuk voor stuk boeken die je op je lijst moet hebben staan deze zomer. Het verhaal van Alice Hart is bovendien ook zeer aantrekkelijk voor mensen die veel van bloemen en natuur houden: dat doet de hoofdpersoon ook, en ze omringt zich in dit boek met bloemenkwekerijen en natuurparken.

Alice Hart groeit op tussen de bloemen op de kwekerij van haar grootmoeder, nadat ze bij een vreselijke brand haar beide ouders verloor. Met het vuur verdween echter ook het geweld uit haar leven. Terwijl Alice volwassen wordt, ontdekt ze dat haar grootmoeder de ware geschiedenis van haar familie al die jaren geheim heeft gehouden. Kapot van dit verraad vlucht Alice ver weg van de boerderij. In een schitterend natuurpark in Australië bouwt ze een nieuw leven op. Ze wordt verliefd en denkt eindelijk haar rust te hebben gevonden. Tot zich twee vrouwen melden met een ongelofelijk bericht, en het verleden haalt haar met grote stappen in. SHOP ONLINE

Thriller
boekentips

TitelSocial creature
Auteur: Tara Isabella Burton
Genre: thriller
Uitgever: De Geus
Verschenen: juni 2018
Prijs: €20,50

Glitteeeeeeeeeeer. Eigenlijk lijkt dit helemaal geen boek voor uitgeverij De Geus. Bij hen denk je toch vooral “ernstige boeken”. Maar we gaan er absoluut voor deze in onze aanraders van de week te zetten, want de thriller springt er zeker uit. En als ze De Geus over hebben gehaald, gaat dat met onze lezers ook echt wel gebeuren.

Denk aan The Talented Mr. Ripley van Patricia Highsmith, en zelfs aan American psycho van Brett Easton Ellis. Ja, ik zie je denken, maar net zoals in American psycho draait Social creature om het uiterlijk vertoon en de schone schijn van de jonge, gegoede maatschappij. Jezelf verliezen in wat je denkt te moeten hebben en willen, tot je niet meer weet wat echt is of niet. Natuurlijk leest Social creature wel een stuk eenvoudiger dan American psycho, maar het onderliggende principe is hetzelfde. En het zit vol met heerlijk drama, wat dit een perfecte thriller maakt om jezelf in te verliezen. Bovendien is het ge-update voor de 21ste eeuw. Onze behoefte om onze levens te delen om social media zit er namelijk ook in verwerkt.

New York. Louise zou er schrijfster worden, ze zou groots en meeslepend leven. Nu is ze barista-slash-bijlesdocent, altijd blut, altijd moe. Dan ontmoet ze Lavinia. Mooie, rijke, excentrieke Lavinia, geboren in een wereld vol decadente operabezoeken, geheime boekwinkels en champagne-overgoten feestjes. Dat leven wil Louise ook. Ze wil niets liever. En ze zal alles – maar dan ook alles – doen om het te krijgen.

*doet een double take*

“Geheime boekwinkels!?” Wauw! SHOP ONLINE

Young Adult
boekentips

TitelDe hemel over het ijs
Auteur: Adrienne Young
Genre: young adult
Uitgever: Best of YA
Verschenen: juni 2018
Prijs: €18,99

Het komt steeds meer voor dat Young Adult boeken aan het experimenteren zijn met andere settings dan we gewend zijn. (En hoera! Dat is een hele fijne ontwikkeling, want hoe meer variatie hoe beter.) Naast hedendaags/contemporary en fantasy zie je tegenwoordig dan ook steeds meer historische fictie voorbij komen – en nu eens niet gesitueerd in de ondertussen met boeken doodgemepte WO II. Denk bijvoorbeeld aan Onverschrokken van Lesley Livingston over gladiatoren in het oude Rome. En nu hebben we er ook De hemel in het ijs van Adrienne Young bij, die zich afspeelt bij de Vikingen. Het boek duikt er ook meteen in: je komt er gaandeweg wel achter wat er bedoelt wordt wanneer er een onvertaald woord tussen staat. Dat maakt dat je direct in het verhaal wordt gezogen. Het leest rap en dat moet ook wel, want het is een op zichzelf staand boek, geen trilogie of serie.

De wereld van de zeventienjarige Viking-dochter Eelyn bestaat uit oorlog voeren. Ze weet niet anders dan dat ze samen met haar clan, de Aska, strijd tegen hun grootste vijand, de Riki-clan. Zo willen hun goden het, en zo doen de Vikings het. Haar leven is wreed, maar eenvoudig: vechten en overleven. Totdat ze op het slagveld het onmogelijke ziet. Haar broer Iri, die meevecht met de Riki. De broer die ze vijf jaar geleden zag sterven. Als ze achter hem aan gaat, wordt Eelyn gevangen genomen door Fiske. Hij is degene die zichzelf de broer van Iri noemt, en ze wordt als lijfeigene ingezet in het huis van Iri’s nieuwe familie. Eelyns bitterheid en haat voor de Riki houden haar in eerste instantie op de been, maar als ze zichzelf begint te herkennen in deze mensen brokkelt haar wereld langzaam maar zeker af. SHOP ONLINE

Non Fictie
boekentips

TitelHet wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde
Auteur: Per Andersson
Genre: non fictie
Uitgever: De Boekerij
Verschenen: juni 2018
Prijs: €19,99

We moeten het even hebben over absurd lange titels. Nee, dat is een hartig woordje met de uitgever, jullie willen natuurlijk weten waar het boek over gáát. En waarom we het aanraden in onze boekentips. Ten eerste al omdat het direct opvalt. Tussen al die sombere non fictie boeken met zware onderwerpen, pik je Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde er zo tussenuit. Het is een echte aanrader voor mensen die ook hebben genoten van Slumdog millionaire en Lion. Het is een heerlijk liefdesverhaal, dat landsgrenzen overstijgt en waarvoor een aantal hindernissen genomen moeten worden (een aantal mentale natuurlijk, maar zeker ook een heleboel letterlijke hobbels).

Een koude decemberavond in New Delhi: elke avond staat jonge straatartiest PK mensen te portretteren in een parkje. PK heeft een profetie meegekregen met zijn geboorte. “Je zult met een meisje trouwen dat niet uit het dorp komt, zelfs  niet uit ons land. Ze zal muzikaal zijn, een jungle bezitten en geboren worden onder het sterrenbeeld Stier.” Dan verschijnt er een jonge blonde vrouw die hem vraagt een portret te tekenen. Ze is geboren onder het teken van de os, en PK weet meteen dat ze de ware is. In dit waargebeurde liefdesverhaal maakt PK een avontuurlijke reis van meer dan 11.000 kilometer op een tweedehands damesfiets. Voor de vrouw van zijn dromen. Door zijn warme persoonlijkheid ontmoet hij veel verschillende mensen, helpt hij een meisje in nood, komt ternauwernood Pakistan binnen en krijgt een vliegticket aangeboden van een vreemdeling. PK en Lotta zijn nog steeds gelukkig getrouwd. SHOP ONLINE

Kinderboek
boekentips

TitelDe jongen die draken kweekte
Auteur: Andy Shepherd
Genre: kinderboeken, 7-9 jaar
Uitgever: Lemniscaat
Verschenen: juni 2018
Prijs: €14,95

Dit kinderboek (7-9 jaar) van Andy Shepherd zit boordevol fantasie! De uitgevers vielen over elkaar heen om het te mogen uitgeven, er komen nog zeker 2 vervolgdelen en er wordt een tv serie van gemaakt. Wat nu echt het allerleukste aan dit verhaal is? Het is gebaseerd op een echt bestaand fruit, en daardoor gaat je fantasie helemaal op hol slaan. Stel je nu eens voor dat er écht een draak uit drakenfruit kan komen… Kinderen zullen helemaal begrijpen waar ik het over heb, want deze fase van magisch denken ondergaan we allemaal (al vergeten sommige volwassenen dat weleens als ze opgroeien).

De jongen die draken kweekte is een spannend verhaal met veel humor en een heleboel illustraties van Sara Ogilvie. De manier waarop de tekst is opgebouwd zorgt bovendien voor vlot en makkelijk lezen, waardoor dit een hele goede overstap is voor kinderen die alweer te snel door De waanzinnige boomhut-serie van Andy Griffiths heen razen. Zelf lezen, voorlezen, laten lezen door oudere kinderen die niet zoveel van lezen houden – De jongen die draken kweekte past bij bijna ieder kind.

Als Thomas een rare boom in de tuin van zijn grootvader ontdekt (en die bestaat dus echt!) en het fruit ervan mee naar huis neemt, krijgt hij de schok van zijn leven. Er komt een draakje uit! Fikkie is het leukste, coolste huisdier dat er bestaat, maar het houden van een draakje is nog niet zo makkelijk. Want wat eet zo’n diertje? Wat doe je aan die vlammen? En hoe houd je hem verborgen? Dan ziet Thomas dat aan de drakenboom steeds meer vruchten groeien. Voor je het weet neemt hij de volgende logische stap: hij wordt drakenkweker. SHOP ONLINE

Een boek gaat over wat je er zelf uithaalt. Niet over wat de schrijver belangrijk vindt.- Thea Beckman