Home > Onze wekelijkse boekentips
  • 12
    Shares
home-slider-boeken

Anouks wekelijkse boekentips

TOTAALOVERZICHT

boekentips boekentips boekentips boekentips

Literatuur

Literatuur

De onsterfelijken

BEKIJKEN
Thriller

Thriller

Horen zien zwijgen

BEKIJKEN
Young adult

Young adult

De kleuren van magie

BEKIJKEN
Non-fictie

Non-fictie

Het laatste paleis

BEKIJKEN
Kinderboeken

Kinderboeken

Wat ik de bomen wil vertellen

BEKIJKEN

boekentips boekentips boekentips boekentips

Elke week op de hoogte blijven van de nieuwste boekentips?
Volg ons op FacebookDownload de Readr app

Literatuur
boekentips

Titel: De onsterfelijken
Auteur: Chloe Benjamin
Uitgeverij: Meulenhoff
Prijs: € 19,99

Uitgekozen voor de voorraad omdat

… dit een echte topper gaat worden. Kijk alleen al naar die cover, zoiets moois springt er toch direct uit? Gebaseerd op deze kleuren hebben we meteen een thematafel ingericht met het boek en ons andere assortiment. Het blijkt dat we met z’n allen een voorkeur hebben voor deze kleuren, want we konden de tafel zó vullen. Maar alleen voor de cover koop je het boek natuurlijk niet, dus het is maar goed dat het verhaal er ook een uit duizenden is. De onsterfelijken is een toegankelijke literaire roman, een familiesaga die tientallen jaren en de grote gebeurtenissen uit de tijd omspant.

Het uitgangspunt van het verhaal is uniek, maar toch herkenbaar. Wat zou jij doen als je wist wanneer je ging sterven? Hier in de boekhandel hadden we direct een discussie: zou jij het überhaupt willen weten? Wij moesten direct denken aan het verhaal over een man die in zijn geboorteplaats de dood ziet. Hij schrikt zo dat hij wegvlucht naar een ander stadje, waar hij denkt dat de dood hem niet zal vinden. Daar wordt hij overvallen en vermoord. Als de dood hem komt halen vertelt die hem dat hij verbaast was hem in zijn geboortedorp te zien, gezien hij wist dat hij hem ’s avonds in deze stad zou komen halen. Wie weet zorgt het weten van je sterfdatum er wel voor dat je er juist naar toe gaat leven!

Dat is een vrij enge gedachte, en daarom is het maar goed dat we dit soort wat-als fantasieën via boeken kunnen uitleven. Zo lopen we geen enkel risico, maar kunnen we ons toch even die hoofdpersoon wanen en ons voorstellen hoe het ons leven zou beïnvloeden. Zijn boeken niet een fantastisch magisch iets?

.

Tekst op de cover

New York, 1969. De broers en zussen Gold krijgen als kind hun sterfdatum te horen van een helderziende. De voorspelling heeft grote gevolgen voor hen in de vijftig jaar die volgen, en alle vier proberen ze op eigen wijze het lot te bezweren. Oogappel Simon vlucht naar de westkust, op zoek naar de liefde in het San Francisco van de jaren tachtig. De dromerige Klara wordt illusionist in Las Vegas, geobsedeerd door de grens tussen werkelijkheid en fantasie. Oudste zoon Daniel zoekt naar zekerheid als legerarts in de jaren na 9/11, hopend aan het lot te kunnen ontkomen. En de serieuze Varya probeert de grens tussen de wetenschap en onsterfelijkheid te breken.

De onsterfelijken is een prachtige ode aan de onontkoombare kracht van verhalen en familiebanden. SHOP ONLINE

Thriller
boekentips

Titel: Horen zien zwijgen
Auteur: J.D. Barker
Uitgeverij: De Boekerij
Prijs: € 15,99

Uitgekozen voor de voorraad omdat

… we hier heel veel van verwachten! Volgens de uitgever is dit hét boek uit hun aanbieding, een thriller waar je ’s nachts van wakker blijft liggen. Natuurlijk hebben we het boek daarom groot ingekocht, om jullie allemaal te kunnen voorzien van een exemplaar. Fans van Lee Child, James Patterson, Jo Nesbo en Lars Kepler kunnen Horen zien zwijgen direct op hun verlanglijst zetten. Niet alleen zijn de recensies lovend, J.D. Barker’s seriemoordenaar wordt zelfs vergeleken met Hannibal Lecter.

Je kent J.D. Barker misschien als co-auteur van Dracul, de Dracula prequel die hij schreef samen met een afstammeling van Bram Stoker. Hij begon als journalist en ghostwriter, en schreef zijn eerste roman (Forsaken) in 2014. Het boek werd een grote hit in de VS, Canada en Groot-Brittannië, maar toch duurde het nog even voor de Nederlandse uitgeverijen hem ontdekten. Er is natuurlijk heel veel thrilleraanbod, dus je moet zeker iets unieks kunnen schrijven. Dit boek verscheen in 2017, en hij heeft net het vervolg uitgegeven. Dus als we Horen zien zwijgen allemaal oppikken, hoeven we niet lang te wachten tot we verder kunnen lezen over detective Sam Porter.

.

Tekst op de cover

Al ruim vijf jaar terroriseert een moordenaar de inwoners van Chicago. Zijn modus operandi is altijd dezelfde: hij straft mensen door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Ten slotte de tong.

Wanneer bij het lichaam van een verkeersslachtoffer een pakketje met een afgesneden oor wordt gevonden, denkt detective Sam Porter dat dit de moordenaar is die hij zoekt. Hij heeft 72 uur om het laatste slachtoffer te vinden, maar iets blijft aan hem knagen. Was de aanrijding wel een ongeluk? En is de overleden man inderdaad de seriemoordenaar, of loopt de echte nog vrij rond? SHOP ONLINE

Young Adult
boekentips

Titel: De kleuren van magie
Auteur: V.E. Schwab
Uitgeverij: De Boekerij
Prijs: € 15,99

Uitgekozen voor de voorraad omdat

Deze serie in het buitenland al jaren enorm populair is. Het werd hoog tijd om V.E. Schwab’s boeken naar Nederland te halen, en ik verwacht dan ook veel van dit eerste deel. De wereld die de auteur in het boek schept is fantastisch vormgegeven: vier verschillende soorten Londens, elk met een hele eigen stijl, bewoners en connectie met magie. Dat alles heeft te maken met het feit dat de Londens (dimensionaal gezien) op elkaar gestapeld zijn. Hoe dichter bij de bron van magie, hoe sterker en hoe moeilijker de band ermee. Dat bewijst Zwart Londen wel, het Londen dat voorgoed afgesloten is.

De kleuren van magie is bijzonder fantasierijk, en heeft twee hele eigenzinnige hoofdpersonages: Kell en Lila. Hier is niemand de side-kick van de ander, en dat is verfrissend om te lezen. V.E. Schwab heeft in Amerika en Engeland al een grote reputatie opgebouwd. Naast deze serie heeft ze ook nog 4 andere series, een duologie en een stapel standalones (ook kinderboeken onder de naam Victoria Schwab). De kleuren van magie zit net als de boeken van Sarah J. Maas op het randje tussen YA en volwassen fantasy, en wordt dan ook door beide doelgroepen gelezen.

.

Tekst op de cover

De meeste mensen kennen maar één Londen. Wat bijna niemand weet, is dat er vier verschillende Londens zijn. Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over magie, en de magie terugvecht. En ooit was er Zwart Londen – maar daar heeft niemand het meer over.

Kell is een zeldzame magiër die tussen de verschillende versies van Londen kan reizen. Als hij in Grijs Londen zakkenroller Lila ontmoet, is dat het begin van een avontuur dat ze naar alle uithoeken van de stad brengt. Maar gevaarlijke magie ligt op de loer en het verraad achtervolgt hen. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in leven zien te blijven, en dat blijkt lastiger dan gedacht. SHOP ONLINE

Non Fictie
boekentips

Titel: Het laatste paleis
Auteur: Norman Eisen
Uitgeverij: Spectrum
Prijs: € 39,99

Uitgekozen voor de voorraad omdat

… we hier dol zijn op geschiedenis, zowel onze klanten als wij zelf. En wat spreekt er meer tot de verbeelding dan een paleis, waar door de jaren heen zoveel verschillende soorten mensen hebben gewoond. Elk met een eigen leven, ideologie, verleden en plannen voor de toekomst. Zij bezielden het huis dat nu bekend staat als het laatste Europese paleis. Het laatste paleis leest toegankelijk, maar staat toch boordevol informatie over de bewoners van het huis en de geschiedenis van Europa zelf. Achterin vind je een bronnenlijst, noten én een handig register om snel bepaalde onderwerpen op te zoeken. Voor als je wilt pronken met je kennis en je vrienden die ene passage wilt laten zien waar je echt van ondersteboven lag.

Voor Norman Eisen is Het laatste paleis zijn eerste boek, maar ook meteen een persoonlijk verhaal. Hij is de zoon van een Holocaust-overlevende en kwam voor zijn werk naar Praag, waar hij het paleis ontdekte. Gefascineerd door de historie van de stad en het paleis begon hij te graven in de geschiedenis van het bouwwerk. Daaruit ontstond een verhaal dat persoonlijk is, en veel waarde hecht aan het vertellen over individuele levens in een bewogen eeuw waarvan we vaak alleen de grote lijnen kennen. Dat is toch bijzonder fascinerend!

.

Tekst op de cover

In 1944 wordt de joodse Frieda Eisen vanuit Slowakije met haar familie door de nazi’s gedeporteerd naar Auschwitz. Ze is de enige die het overleeft en uiteindelijk slaagt ze erin de oversteek naar de VS te maken. Meer dan een halve eeuw later reist haar zoon Norman Eisen als nieuwe VS ambassadeur naar Praag. Daar belandt hij midden in een vergeten verleden, in het paleis van Otto Petschek.

In dit laatste Europese paleis lijkt de geschiedenis van Europa samen te komen. Aan de hand van de verhalen van vier eerdere bewoners van het monumentale pand schetst Norman Eisen een geschiedenis van de gebeurtenissen die Europa in de loop van de twintigste eeuw hebben getekend. De tragische geschiedenis van de optimistische joodse Otto Petschek, die het paleis na WO I liet bouwen als een viering van de democratie. De turbulente verhalen van Rudolf Toussaint, een Duitse generaal die tijdens WO II zijn intrek nam in het paleis. Laurence Steinhard, die als Amerikaans ambassadeur streed tegen de Sovjets. En Shirley Temple Black, die vastberaden was een einde te maken aan het totalitair regime.

In Het laatste paleis brengt Eisen al deze verhalen op meesterlijke wijze samen en verbindt hij ze aan het turbulente levensverhaal van zijn moeder. Een meeslepende geschiedenis van een continent, verbeeld in vijf levens en één allerlaatst paleis. SHOP ONLINE

Kinderboek
boekentips

Titel: Wat ik de bomen wil vertellen
Auteur: Enzo Pérès-Labourdette
Uitgeverij: Leopold
Prijs: € 15,99

Uitgekozen voor de voorraad omdat

Dit boek er absoluut prachtig uitziet. Heb je het al van binnen gezien? Zo niet, moet je echt even naar de boekhandel komen om er doorheen te bladeren. Hopelijk hebben ze deze ingestuurd voor de Penseeljury, want het is waarschijnlijk een goede kanshebber. Natuurlijk gaat het ons niet alleen om die dromerige, kleurrijke illustraties, maar ook om het verhaal. Op een ochtend als iedereen nog slaapt, vertrekken de ganzen naar het noorden. Een avontuurlijk boompje reist met hen mee.

Ze komen aan in het ijskoude noorden, waar een heleboel sneeuw en ijs zijn, maar geen andere bomen. Gelukkig is er wel gewoon leven: een rendier en kleine bloempjes die de sneeuw trotseren. En dat is het punt waarop het boek ook leerzaam wordt. Het laat zien hoe het leven er op de pool uitziet, met het mooie noorderlicht, maar ook hoe lang de pooldagen zijn. En dan begint de gletsjer te smelten waarop het boompje staat. Waarom het ijs smelt weten de dieren en het boompje niet, maar wel dat ze snel terug naar huis moeten om het de anderen te vertellen. Want ook al is het boompje klein, dát kan hij doen.

Dit boek weet op een mooie manier een verontrustend onderwerp aan te snijden. Je kunt denken, “waarom is dit interessant voor iemand van 6 of jonger?”, maar kinderen krijgen veel meer mee dan je denkt. Bovendien is de boodschap van dit boek het delen van dingen die we verontrustend vinden: er openlijk over kunnen praten en samen een oplossing vinden. Dat is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar in alle aspecten van het leven. Het is nooit te vroeg om je kind alvast deze boodschap mee te geven, terwijl het ook nog eens van een prachtig verhaal kan genieten. Wat belerend wordt het nergens.

.

Tekst op de cover

Sst… Iedereen in het bos slaapt nog. Iedereen, behalve één boompje en de ganzen. “Ga je met ons mee?” gakken ze. Boompje ontdekt een koude wereld waar de zon in de zomer niet ondergaat. “Hallo, woont hier iemand?” Samen met de dieren van het eiland geniet hij van de warmte. Maar dan smelt het ijs.

Enzo Pérès-Labourdette reisde zelf naar Spitsbergen en verwonderde zich over de natuur van de Noordpool. Hij zag ook hoe kwetsbaar die is. Dat wil hij ons vertellen. SHOP ONLINE

Een boek gaat over wat je er zelf uithaalt. Niet over wat de schrijver belangrijk vindt.- Thea Beckman