Home > VADERDAG: De top 10 boeken voor vaders
VADERDAG: De top 10 boeken voor vaders
9 juni
  • 20
    Shares

.

.

Vaders zijn van die vreemde wezens. Vaak heb je geen idee wat je voor ze moet kopen, en dat is gewoonlijk omdat ze zelf niet duidelijk zijn in wat ze nu écht willen. Wij helpen je alvast een beetje uit de brand met vaders die van boeken houden, door een top 10 samen te stellen van de allerleukste boeken van nu. Daar moet ongetwijfeld een boek bij zitten dat ook jouw vader aan zal spreken.

Is jouw vader niet zo van het lezen? Neem dan een kijkje in onze Simon Lévelt shop voor een robuuste koffie of heerlijke thee. Of misschien houdt jouw vader wel van koken en barbecueën: daar hebben we een hele afdeling vol van liggen! Niet alleen boeken met recepten, maar ook keukenhulpjes van JosephJoseph. Of misschien is jouw vader wel een echte kunstenaar – daarvoor moet je op onze hobby-/kunstafdeling zijn! Of sigaren, of een mooi wijntje. We maken de belofte waar, we hebben écht voor elke vader iets in huis.

Overweldigd door alle keus? Kom langs! Wij helpen je graag verder met goede tips en cadeau-ideeën, en zo kun je al ons aanbod rustig bekijken.

.De boekentips hebben we alvast voor je op een rijtje gezet!

.

.

Arminius | Robert Fabbri | €17,99 | Online bestellen / reserveren | Ebook kopen

Voor welke papa? Een fan van historische thrillers, van actie en veldslagen, van Romeinen en Germanen.

Arminius ArminiusArminius is het eerste deel van een nieuwe serie voor Robert Fabbri, die beroemd werd met de Vespasianus-reeks. De serie is gebaseerd op ware gebeurtenissen en diepgravend onderzoek, die gevoed worden door Robert Fabbri’s levenslange passie voor de klassieke oudheid. Een echte aanrader voor vaders die zich willen verliezen in het oude Romeinse keizerrijk, en degenen die tegen hen in opstand kwamen.

Het is het jaar 9 na Christus. In de diepten van het Teutoburgerwoud leidde Arminius van de Cherusken een bondgenootschap van zes Germaanse stammen tijdens hun grootste overwinning: de bloederige vernietiging van drie Romeinse legioenen. Diep in het bos werden bijna twintigduizend mannen genadeloos afgeslacht; minder dan tweehonderd van hen zouden ooit terugkeren naar de andere kant van de Rijn. Tot diepe schaamte van Rome verloor het die dag drie heilige standaarden met daarop in goud gegoten Adelaars. Wat de nederlaag des te vernederender maakte: Arminius was niet opgegroeid in Germania Magna, hij was opgevoed als Romein. Dit is het verhaal over wat Arminius ertoe aanzette zijn rug toe te keren naar de mensen die hem hadden grootgebracht, en hoe hij tot zo’n gigantisch en verwerpelijk verraad kon komen.

.

De jagers | James Salter | €19,99 | Online bestellen / reserveren

Voor welke papa? Voor de vader die van prachtige zinnen houdt, en mooie verhalen over de aard van de mens.

De jagersJames Salter is niet meer weg te denken uit de literatuur. Met boeken als Alles wat isLichtjaren en zijn memoires Dwars door de dagen heeft hij een permanente plek veroverd in onze harten. Wat een mooie verhalen zijn het toch. Helaas is James Salter in 2015 overleden, en zullen er geen nieuwe boeken meer verschijnen. De jagers is dan ook zijn allereerste roman, nu voor het eerst vertaald. Hij zei zijn loopbaan als militair vaarwel toen het boek in 1957 met succes ontvangen werd, en dat is voor ons boekliefhebbers maar goed ook.

Kapitein Cleve Connell arriveert in Korea met als enig doel ‘aas’ te worden, lid van het eliteclubje straaljagerpiloten dat vijf Russische MiG’s heeft neergeschoten. Terwijl zijn collega-vliegeniers succes na succes op het bord weten te schrijven, zelfs onder twijfelachtige omstandigheden, heeft Cleve minder geluk. De andere piloten twijfelen aan zijn moet, Cleve twijfelt over alles. En dan, op een ijskoude hoogte van 12.000 voet, zal zijn even voor altijd veranderen. In een ademloos relaas, vol moed en wanhoop, onbeschrijfelijke schoonheid en snoeiharde rivaliteit, weet James Salter tot de kern te komen van oorlog en literatuur.

.

De wonderjaren van Billy Marvin | Jason Rekulak | €19,99| Online bestellen / reserveren | Ebook kopen

Voor welke papa? De nostalgische vader die de jaren ’80 en zijn jeugd wil herbeleven, en een beetje nerdy is.

De wonderjaren van Billy MarvinJason Rekulak speelde jarenlang Dungeons & Dragons en programmeerde op zijn Commodore 64. In het geval dit een belletje doet rinkelen, heb je vast een vader die het ook over dit soort dingen heeft. Een perfect boek voor mannen die graag terug willen naar al die eerste keren, en het geluksgevoel van kalverliefde willen herbeleven. Het is een nerdy, hartverwarmend boek over liefde, cassettebandjes en adventure games.

In 1987 hebben de veertienjarige vrienden Billy, Alf en Clark maar één doel: een exemplaar bemachtigen van de nieuwe Playboy. Deze heeft blootfoto’s van Wheel of Fortune-gastvrouw Vanna White (de Amerikaanse Leontine Borsato-Ruiters). Ze zijn te jong om er een te kopen, dus probeert Billy via winkeliersdochter Mary Zelinsky toegang te krijgen. En dat verandert alles. Een leuk en lief verhaal in hoog tempo, over tijdschriftenroof en volwassen worden in de jaren ’80.

.

.

Graaf in Moskou | Amor Towles | €22,99| Online bestellen / reserveren | Ebook kopen

Voor welke papa? Een papa die stevige literatuur wil, die houdt van ontdekken en inzicht krijgen in mensen.

Graaf in MoskouAuteur Amor Towles zat meer dan twintig jaar in het bedrijfsleven, tot hij besloot alles om te gooien en fulltime te gaan schrijven. Een fantastische beslissing, want zijn eerste boek Rules of Civility werd wereldwijd geprezen, en ook Graaf in Moskou werd direct een New York Times-bestseller. Tijd voor een vertaling in het Nederlands, zodat wij ook kennis kunnen maken met deze hele fijne auteur.

In het postrevolutionaire Moskou van 1922 wordt de eigenzinnige graag Alexander Rostov veroordeeld tot een levenslang huisarrest in het luxueuze Hotel Metropol. Terwijl hij op zijn benauwde zolderkamer zit in plaats van in een weelderige suite, spelen zich buiten de deuren van het hotel enkele van de meest tumultueuze decennia in de Russische geschiedenis af. Vanaf het moment dat Rostov de achtjarige Nina Koelikova leert kennen, verkennen ze samen de geheime gangen en krochten van het hotel. Rostov beseft dat zijn nieuwe wereld veel minder beperkt is dan hij in eerste instantie had gedacht.

.

De verdediging | Steve Cavanagh | €7,50 | Online bestellen / reserveren | Ebook kopen

Voor welke papa? Een fan van snelle thrillers, rechtbankdrama’s, Deon Meyer en John Grisham.

De verdedigingDe verdediging van Steve Cavanagh is eerder verschenen onder de titel Geen tijd om te sterven, met een meer Deon Meyer-achtige voorkant. Omdat de uitgever de hele serie gaat uitbrengen, is het eerste deel in een nieuw jasje gestoken en heeft het een echte meeneemprijs gekregen. Tijd om verslaafd te raken, want als je Grishams en Deon Meyers op zijn, dan kun je in één adem door met Steve Cavanagh. Hij is zelf mensenrechtenadvocaat, betrokken bij spraakmakende zaken, dus hij weet heel goed waar hij het over heeft.

Eddie Flynn weet alles van fraude, chantage en moord als voormalig zwendelaar en straatvechter. Als advocaat leert hij bovendien dat de zogenaamd keurige bovenwereld net zo angstaanjagend is. Een jaar geleden zwoer Eddie nooit meer een rechtszaal te betreden. Maar nu is hij terug, om de beruchte Russische maffiabaas Olek Voltsjek te verdedigen. Weigeren was geen optie: om te zorgen dat hij precies doet wat ze willen, hebben ze Eddies dochter Amy ontvoerd. Hij krijgt 48 uur – en geen minuut langer.

.

Het Washington decreet | Jussi Adler-Olsen | €15,00 | Online bestellen / reserveren | Ebook kopen

Voor welke papa? Voor vaders die van overheidsthrillers houden, ik-zei-het-toch mensen zijn, en Jussi Adler-Olsen fans.

Het WashingtondecreetDe reden waarom we dystopische boeken over de toekomst zo interessant vinden, is omdat we weten dat het echt zou kunnen gebeuren als er maar genoeg mis gaat. Jussi Adler-Olsen voorspelde in 2009 al een president die zijn bevoegdheden misbruikt en de democratie op het spel zet, wat Het Washington decreet actueler dan ooit maakt. In een nieuw jasje gestoken is dit een hele goede aanvuller op de immens populaire Serie Q-reeks van dezelfde auteur.

Bij een brute moordaanslag op de avond van de presidentsverkiezingen komt de vrouw van de winnaar om het leven. De verbitterde nieuwe president vaardigt kort na zijn aantreden een decreet uit om rust en orde in de VS te herstellen. Maar al snel wordt duidelijk dat dit de vrijheid en democratie in gevaar brengt. Binnen een mum van tijd ontstaat er een politiestaat: de grenzen worden gesloten, de avondklok wordt ingevoerd, het land staat op de rand van een burgeroorlog en vijanden worden zonder pardon uitgeschakeld. Zo wordt ook de vader van Doggie Rogers, een van zijn medewerksters, ter dood veroordeeld, omdat men hem verdenkt van een moordaanslag. Doggie heeft echter redenen om aan te nemen dat haar vader onschuldig is, en gaat vastberaden op zoek naar de waarheid met een groep geestverwanten.

.

Mijn vriend Spider-Man | Michael Minneboo | €19,99 | Online bestellen / reserveren | Ebook kopen

Voor welke papa? Voor de echte nerdy comic book fan geek! Alles over fan zijn, stripboeken en superhelden.

Mijn vriend Spider-ManHet is tijd voor ons allemaal om uit de kast te komen. Wie is jouw favoriete superheld? Die van Michael Minneboo is zonder twijfel Spider-Man. Dit boek is een luchtige en persoonlijke kijk in de wereld van de fan, en biedt een blik achter de schermen bij uitgeverij Marvel. Dit is een must-have voor alle fans van stripverhalen, en alle superhelden, en alle Comic Con-bezoekers. Michael Minnaboo schreef al artikelen over strips en populaire cultuur voor verschillende bladen, en nu dan ook dit boek.

De superheld Spider-Man (1962) is over de hele wereld bekend. Over hem verschenen duizenden stripverhalen, films, games, animatie- en televisieseries. Naast zijn persoonlijke verslag als 30 jaar trouwe fan, gaat Michael Minneboo ook in gesprek met verschillende anderen. Filosoof Ad Verbrugge, rouwdeskundige Daan Westerink, mediawetenschapper Dan Hassler-Forest, fancultuurexpert Linda Duits en stripmaker Steven de Rie. Aan bod komen kwesties als: Welke levenslessen kun je leren van Spider-Man-verhalen? Hoe bieden strips troost? Waarom hebben we in Nederland geen superhelden? Hoe word je fan? En waarom moest Spider-Man scheiden? Uiteraard inclusief biografie van Peter Parker en een overzicht van de beste Spider-Man-verhalen.

.

Een leven in stukken | Bryan Cranston | €19,99 | Online bestellen / reserveren | Ebook kopen

Voor welke papa? Vaders die van biografieën houden, en die van films en series houden.

Een leven in stukkenBryan Cranston is wereldberoemd geworden door zijn tv-personage Walter White uit Breaking Bad, een werkelijk fenomenale serie. Geen wonder dat Bryan Cranston de rollen sindsdien voor het uitzoeken heeft, en elke keer weer weet te verbijsteren met zijn prestaties en toewijding. Hij schreef dit zelfportret als een ode aan creativiteit, ambitie, toewijding en ambacht. Het is niet alleen intiem en inspirerend, het is ook met humor geschreven en leest als een trein.

Bryan Cranston was voorbestemd om acteur te worden. Tot zijn vader en grote voorbeeld op een dag spoorloos uit zijn leven verdween. Noodgedwongen moest de jonge Cranston zijn acteerambities opbergen en zich toeleggen op diverse andere rollen in het leven. Die van krantenjongen, politieagent, relatiebemiddelaar, dokwerker, moordverdachte, geliefde, echtgenoot en vader. Ervaringen die hem stuk voor stuk hebben gemaakt tot de hardwerkende en veelzijdige filmacteur die hij vandaag is. Met veel humor en een bijzondere nederigheid schetst Cranston zijn onwaarschijnlijke opgang van soapacteur tot wereldster. Hij blikt terug op sleutelmomenten in zijn leven en carrière, en neemt de lezer mee in het duistere hoofd van Walter White – de rol van zijn leven.

.

Slapende reuzen | Sylvain Neuvel | €19,99 | Online bestellen / reserveren | Ebook kopen

Voor welke papa? Voor de science fiction fan, die zich graag afvraagt of wij de enigen zijn in dit heelal.

Slapende reuzenZe noemen het tegenwoordig ‘speculatieve fictie’, alsof de woorden science fiction niet meer mogen. Maar wij echte fans weten wel beter, hoe graag de mainstream literatuur ook wil doen alsof ze het wiel hebben uitgevonden 😉 Het begon met Dark Matter van Blake Crouch, en nu is er ook Slapende reuzen van Sylvain Neuvel, dat weer een heleboel vragen opwerpt over de mens en onze toekomst. Hoeveel mensenlevens is technische vooruitgang waard, zijn we alleen in het heelal, zijn we te vertrouwen met massavernietigingswapens?

Als Rose Franklin op haar nieuwe fietsje rijdt, valt ze in een enorm gat in de aarde. Het is een nagenoeg perfect vierkante kuil, waarvan de muren vol staan met graveringen die licht geven en lijken te pulseren. De reddingswerkers zien een nog vreemder schouwspel: een meisje in de palm van een reusachtige metalen hand. Zeventien jaar later is het mysterie van dit bizarre artefact nog altijd onopgelost. De oorsprong, maker en het doel zijn onbekend. Uitkomsten van de koolstofdatering tarten elk geloof, het leger schrijft het ene topgeheime rapport na het andere, maar niemand kan erover eens worden. Terwijl de rest van de mensheid zijn interesse begint te verliezen, kan de nu volwassen Rose Franklin het mysterie niet met rust laten. De hoogopgeleide natuurkundige moet en zal het mysterie van de gigantische hand ontrafelen.

.

Het vuur van de draak | Anthony Ryan | €24,99 | Online bestellen / reserveren | Ebook kopen

Voor welke papa? De fantasy liefhebber die houdt van zwaardgevechten, sluipmoordenaars en bedreigde koninkrijken.

Draconis Memoria 1 – Het Vuur van de Draak

Anthony Ryan zou iedereen ondertussen welbekend moeten zijn, want hier in Veghel (en in de rest van Nederland, laten we niet gek doen) loopt zijn trilogie In de schaduw van de raaf als een speer. Het is werkelijk niet aan te slepen. Dit is een gloednieuwe serie van de auteur, deel 1 in de reeks Draonis Memoria. Een vuistdik boek epische fantasy, waar je je hart aan op kunt halen als dit je favoriete genre is. Hier ga je een fantasy-liefhebber als vader enorm gelukkig mee maken.

Al decennialang worden de landen van de IJzerschip Handelsmaatschappij verdedigd door Bloedgezegenden – mannen en vrouwen die in staat zijn de krachten uit het bloed van wilde draken te sturen. De loyaliteit van elitespionnen en huurmoordenaars hebben ervoor gezorgd dat de Handelsmaatschappij nu een van de grootste machten in de wereld is. Maar een crisis dreigt: de drakenbloedlijnen worden steeds zwakker, en een oorlog met het Corvantijnse Keizerrijk lijkt onvermijdelijk. De enige hoop is de mythe van de legendarische Witte Draak, wiens bloed het tij van de oorlog zou kunnen keren. Als hij bestaat. De taak om dit legendarische beest te vinden, wordt neergelegd bij Cleemond Torkreek, een kruimeldief en ongeregistreerde Bloedgezegende.

.

BONUSTIP

.

The Charlie Chaplin Archives | Paul Duncan | €150,00 | Alleen in de boekhandel

Voor welke papa? De echte filmfan en Charlie Chaplin-liefhebber

The Charlie Chaplin Archives
.

Dit XL boek is uitgegeven door Taschen en een must-have voor iedereen die zichzelf een fan van Charlie Chaplin noemt. Het boek volgt het maken van alle Chaplin-films. Met materiaal uit de uitgebreide archieven van Charlie Chaplin zelf: persoonlijke brieven, persknipsels, schetsen, storyboards, posters, memo’s, en interviews met enkele van Chaplins naaste medewerkers.

.

.

Wens papa een hele fijne Vaderdag namens ons!

Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , ,