Home > Ontdek deze 15 kinderboekenseries (7 t/m 13 jr)
Ontdek deze 15 kinderboekenseries (7 t/m 13 jr)
20 juli
  • 9
    Shares

.

Wij weten zelf precies wat we in onze boekenkasten hebben staan. We bestellen het, halen het uit de dozen en ruimen het in. En we raden het jullie natuurlijk aan. Maar we weten ook dat wij er 24/7 mee bezig zijn, en dat niet iedereen de luxe heeft om zichzelf dagelijks in kinderboeken te wentelen.

Sommige kinderboekenseries kent iedereen, omdat ze in de klas een echte rage worden en onderling uitgewisseld worden (zoals De boomhut met dertien verdiepingen, of Leven van een loser, of de 100% serie van Niki Smit). Die hebben onze hulp niet echt nodig. Zoals wij altijd zeggen: die verkopen zichzelf wel. Zodra we aangeven dat er een nieuw deel uit is, kun je ze bijna met een schep de deur uit hossen.

Maar er komen écht heel veel kinderboeken uit. Per kwartaal toch wel zo’n 100 boeken (als we even een vrije gok mogen doen), en dat is alleen nog maar via de grote uitgeverijen die landelijk ingekocht kunnen worden. Soms zien we zelf ook door de bomen het bos niet meer. En uitgeverijen kunnen nu eenmaal niet overal reclame voor maken. Dus het kan goed zijn dat je kinderen deze series nog niet kennen, terwijl ze toch echt de moeite waard zijn. Neem dat maar van ons aan!

Dus als je er klaar voor bent, komen hier in 3 categorieën (7-9 jr, 10-12 jr, 13-15 jr) de leukste kinderboekenseries die wij momenteel op voorraad hebben. Sommige zijn wat ouder, sommige nog redelijk nieuw met maar 2 delen uit. Maar ze zijn in elk geval allemaal leuk.

.

WIST JE DIT?

Kinderboeken worden ingedeeld op een bepaalde leeftijdscategorie omdat dit het zoeken nu eenmaal makkelijk maakt. Maar het is echt geen absolute regel. Kinderen die veel lezen kunnen prima beginnen aan boeken in een categorie hoger (let wel even op de onderwerpen die behandeld worden, die kunnen soms wel boven niveau zijn). Kinderen tussen de 10 en 12 die nog wat moeite hebben met lezen, kunnen tegelijkertijd best naar boeken voor 9 jaar zakken zonder kwaliteitsverlies (of de 13-15 leeftijd naar de categorie 10-12. Niet vergeten, de beste klassiekers die nu nog door volwassenen gelezen worden zijn oorspronkelijk geschreven voor de 10-12 leeftijd.) 

Hoe comfortabel kinderen zich voelen tijdens lezen is belangrijk, en daarin is de ‘precies goed’ factor veel meer van invloed dan het label. Zo beleven ze plezier aan hun boeken, krijgen ze positieve leeservaringen en stimuleer je hun zelfvertrouwen.

.


Voor de leeftijd 7-9


 .

  
Timo en de oppasninja | Lisa Boersen

Delen:

 

Dit is echt zo’n leuke serie! Met een heel absurd uitgangspunt (een oppasninja), maar verder heel normaal. Oppasninja Yushi doet alles net even anders dan andere mensen, en daardoor ga je met nieuwe ogen kijken naar zelfs de meest doodgewone, saaie dingen! Timo’s moeder is stewardess en daardoor is ze vaak van huis. Ze huurt Yushi via een au pair-bureau in wanneer oma met een gebroken knie in het ziekenhuis belandt. Yushi vertelt Timo en zijn moeder dat hij een van de zeventig oppasninja’s van de kroonprinses van Ishimoko is. De kroonprinses wil heel graag meer weten van andere landen, maar zelf mag ze van haar vader de koning niet weg. Dus moet Yushi alles meemaken, en haar vervolgens komen vertellen hoe andere landen zijn. Maar voor kroonprinses Sumiko is dat niet genoeg: in deel 2 komt ze zelf op bezoek en trotseert ze het misschien boos worden van haar vader. Yushi staat erop dat ze teruggaat, maar zoals je kunt verwachten heeft Sumiko heel andere plannen!

.

    

Elvis Watt, miljonair | Manon Sikkel

Delen:

.Een supergrappige serie, die leest als een sneltrein. Elvis Watt en zijn moeder zijn heel arm, maar op zijn verjaardag vindt hij een envelop met geld bij de post. En niet zomaar een paar euro, een paar MILJOEN. De afzender is Benjamin Spoek, de rijkste man van Sonsbeek, wat helemaal geen aardige man is. Hij bouwt overal stinkende fabrieken, en wil een snelweg aanleggen door het Kersenbomenbos. Elvis piekert er niet over dat geld aan te nemen, hoe handig het ook zou zijn. Maar dan ontdekt Elvis dat Benjamin Spoek hem dat geld niet zomaar geeft – ze zijn familie! In het tweede boek heeft Elvis Watt het geld toch maar aangenomen, maar hij kan niet zoveel doen met zijn 2 miljoen: alle winkels zijn gesloten in Sonsbeek. Het lijkt wel een spookstad! Is er nog tijd om dat recht te zetten? En zal het hem lukken om zijn opa en zijn moeder weer samen te krijgen? In deel 3 trekken Elvis en zijn moeder de wijde wereld in. De Belastingdienst heeft hem zijn miljoenen afgenomen, dus Elvis troost zich met een zoektocht naar zijn verdwenen vader.

.

    

Heksenheibel | Sibéal Pounder

Delen:

Een hele serie vol met heksen! (En hele mooie paginagrote illustraties van Laura Ellen Anderson.) Voor doldwaze avonturen en gekibbel moet je absoluut deze boeken hebben. Hierin wordt namelijk meteen duidelijk dat echte heksen niet in afgelegen hutjes in donkere bossen wonen. Hun wereld begint echter bij het afvoerputje van jouw gootsteen. Kathinka Klets dacht altijd dat ze een gewoon meisje was, tot een elfje haar komt vertellen dat ze een heks is. En o ja, dat ze haar komt halen om mee te doen aan Heksenheibel: een wedstrijd vol wonderlijke raadsels, bizarre heksen en magische avonturen, waarbij ze het moet opnemen van acht heksen die al jaren weten dat ze heksen zijn. Als Kathinka eenmaal haar heksenzelf heeft omarmt, is er in deel 2 een nieuw mysterie om op te lossen. Er verdwijnen heksen in Gootstede, de een na de ander. Als ook Opperheks Peggy Paddewaggel verdwijnt is de maat vol en gaat Kathinka ze zoeken met haar vriendinnen. In het derde deel is de zoektocht nog niet afgelopen: dit keer zoekt Kathinka haar moeder. Daarvoor gaat ze naar de zwart-witte heksenstad Zilverstad. Maar dan verschijnen er opeens kleuren, én een oude bekende uit boek 1, uit de normale wereld. In een knaloranje rok!

.

    

Merel Jansen | Will Mabbitt

Delen:

Echt een serie voor de kinderen die al aan Dagboek van een Muts of Leven van een loser willen beginnen, maar die liever wat meer fantasie hebben, of voor wie de onderwerpen nog wat te ‘groot’ zijn. Veel illustraties (van Ross Collins) en wilde typografie, afgewisseld met het verhaal van Merel Jansen. Merel is gewaarschuwd dat kinderen die in hun neus peuteren, meegenomen worden door piraten. En laat dat nu exact zijn wat er gebeurd! Ben jij weleens midden in de nacht gekidnapt door piraten, en gedwongen om over een vettige plank van ZEKERE DOOD te lopen? Merel wel, en dat is het begin van een wilde rit dat van avontuur in avontuur duikt. Eenmaal thuis van de piraten, komen er in deel 2 plotseling hongerige druiventakken uit je kledingkast die haar babyzusje stelen. Merel duikt er onmiddellijk achteraan, en baant zich een weg door een gevaarlijke jungle van vergiftigde gummybeertjes en monsters. Maar ook dát overleeft Merel! (En haar babyzusje, geen zorgen.) In deel 3 is ze gestrand in de toekomst, waar de wereld geregeerd wordt door dieren en mensen allang ten onder zijn gegaan. Maar het is mogelijk dat ze deze ramp kan voorkomen, als ze een speciaal boek in handen krijgt. Nu eerst die vijandige meesterspion afschudden..

.

  

Siem Subliem | Tosca Menten

Delen:

Een nieuwe serie van bekend kinderboekenschrijfster Tosca Menten (Dummie de mummie ken je vast wel) over Siem Subliem, en deze serie is al net zo leuk! Bovendien zijn de unieke illustraties van Katrien Holland perfect afgestemd op de tekst. Siem wordt later directeur. Dat weten zijn vader en moeder zeker. Ze zijn namelijk eigenaar van de beroemde parfumfabriek Hemelse Neuzen. Maar de natuur lijkt een foutje gemaakt te hebben: Siem ruikt nog minder dan de neus van zijn schoen, en hij vindt de struisvogels van de buren veel leuker. Als de buren hem vertellen dat hij struisvogeldirecteur mag worden later, is hij dolgelukkig. Maar als de struisvogelfarm bezoek krijgt van drie ruimtepakken, slaat het ongeluk toe. Gelukkig weten ze de dag te redden, én nog een nieuw geurtje uit te vinden ook nog! In deel 2 vindt de concurrent van Siems ouders dat he-le-maal niet leuk. Hij stuurt zijn tweelingdochters Ploos en Toos om te ontdekken wat erin zit. Maar zij vinden Siem veel te aardig, en weigeren het hem te vertellen. Dus hij besluit om Siems struisvogel te ontvoeren, met als losgeld de formule voor het geurtje. Nu moet Siem alles op alles zetten!

.


Voor de leeftijd 10-12


.

    

De laatste wilde dieren | Piers Torday

Delen:

Een serie die van links en rechts wordt aanbevolen en absoluut de moeite van het oppakken waard is. In het oorspronkelijke Engels zijn deze kinderboeken een absolute hit: spannend, sprookjesachtig, vol avontuur én vol dieren. En ook ontroerend, en grappig. Eigenlijk heeft deze serie het gewoon allemaal. Het is een echte aanwinst in de kinderliteratuur. In het eerste deel ontmoeten we de 12-jarige Kester, die in een wereld woont waarin alle dieren zijn uitgeroeid. Dénkt hij, tot hij een groepje pratende duiven en een bazige kakkerlak ontmoet. Ze hebben zijn hulp dringend nodig. Er leven nog wel en aantal dieren, maar ze zijn ziek. Samen met een bonte verzameling dieren (denk Bremer stadsmuzikanten) moet hij ze zien te redden voor ook deze dieren worden uitgeroeid. In deel 2 denkt hij dat zijn taak erop zit, maar niets is minder waar. De dieren die diep onder de grond schuilen zijn bezig een aanval voor te bereiden op hun menselijke vijanden. Samen met zijn trouwe dierenvrienden moet Kester ze tegenhouden. In het derde deel heeft hij de balans teruggevonden, maar een nog levende walvis komt verschrikkelijk nieuws over de toekomst brengen. Het avontuur is eigenlijk nog maar net begonnen.

.

    

Boreas en de zeven zeeën | Mina Witteman

Delen:

Een boek voor avonturiers, wereldreizigers, ontdekkers en zeilers. Met deze boeken waan je jezelf Christopher Columbus of Marco Polo, en lijkt het wel alsof je de zee in je neusgaten hebt en het water op je gezicht voelt sproeien. En je hoeft er niet eens zeilkennis voor te hebben! Maar we kunnen je wel garanderen dat als je na het lezen van deze boeken wilt leren zeilen, je alvast redelijk wat kennis paraat zult hebben. Hoofdpersoon Boreas weet zeker dat zijn ouders gaan scheiden, ze doen zó geheimzinnig. Maar dan blijkt dat er iets heel anders aan de hand is: ze gaan drie jaar lang rond de wereld zeilen. Alles is al geregeld en Boreas zal online les krijgen. Hij wil in eerste instantie helemaal niet mee, en verveelt zich dood. Maar al snel vallen ze van het ene avontuur in het andere, vooral als zijn beste vriendin Merel tijdens de zomervakantie met hen mee mag varen. In het tweede deel maken Boreas en zijn ouders zich op om Europa te verlaten en de grote oversteek over de Atlantische Oceaan te maken. Op weg naar het Caribisch gebied leert Boreas veel (zoals vissen, navigeren en wachtlopen), maar wat duurt het ontzettend lang voor er land in zicht komt! In deel 3 hebben Boreas en zijn ouders intussen Amerika bereikt, een land dat hij dolgraag wil verkennen. Maar de reis gaat nog verder, naar Cuba en via het Panamakanaal naar Californie en Hawaii. Maar dan krijgen ze bericht dat er een orkaan recht op hen af komt.

.

    

Accelerati trilogie | Neal Shusterman & Eric Elfman

Delen:

Een serie vol mysterie (Ja, dat rijmt opzettelijk.) Stop een geniale uitvinder, bizarre gadgets en spannende avonturen bij elkaar en je krijgt deze serie van Neal Shusterman en Eric Elfman. Nick is verhuisd naar een oud, gammel huis. Op de zolder vindt hij allerlei vreemde voorwerpen, die hij nietsvermoedend verkoopt aan buurtbewoners. Maar dan ontdekt hij dat er iets bijzonders aan de hand is met de spullen. Zo is er een camera die laat zien wat er over 24 uur gaat gebeuren. Een bandrecorder die opneemt wat je denkt, maar niet wilt zeggen. Om te voorkomen dat de spullen in verkeerde handen vallen, proberen Nick en zijn nieuwe vrienden alles om ze weer terug te krijgen. En dan blijkt als klap op de vuurpijl dat het geheimzinnige Accelerati-genootschap achter Nick aan zit. Want die apparaten zijn uitvindingen van de beroemde uitvinder Nikola Tesla! In deel 2 ontstaat er dan ook een ware race tussen de twee kampen om als eerste alle ontbrekende apparaten te vinden. Want wie ze heeft, heerst met dit wapen over de wereld. In het 3e deel wordt Nick gedwongen de leider van de Accelerati te helpen, om zijn broertje en vader te beschermen. Zijn vrienden zijn verspreid over de hele wereld. Zal het hen toch lukken om de mensheid te beschermen tegen de Accelerati en Tesla’s superwapen?

.

  

Hoe je 13 wordt en overleeft… als je ouders vampiers zijn | Pete Johnson

Delen:

Echt een serie voor liefhebbers van Dolfje Weerwolfje: griezels met humor! En natuurlijk over al die dingen die zo ontzettend belangrijk zijn als je 13 bent of wordt, zelfs zonder die vampiertanden. Dat het in dagboekvorm is geschreven, breekt de pagina’s fijn op voor de wat minder fervente lezers. Alsof dertien worden nog niet erg genoeg is (zei ik toch al), krijgt Marcus op zijn verjaardag van zijn ouders te horen dat ze halfvampier zijn, en hij dat ook wordt. Met hoektanden, een slechte adem en een voorliefde voor bloed scoor je niet echt bij de meisjes. Marcus verzet zich dan ook met hand en tand tegen de transformatie, en hij lijkt erin te slagen het af te remmen. Maar daarmee brengt hij zichzelf in groot gevaar, want vampiers in wording zijn lekkere hapjes voor andere vampiers. Ook in het tweede deel is Marcus er helemaal klaar mee. Hij wil een gewone jongen zijn, maar hij heeft buiten zijn klasgenootje Tallulah gerekend (die dol is op vampiers). En dan zijn er ook nog die plotselinge vampieraanvallen in het bos, en een oude vrouw die juist zijn hulp inroept om op een vampier te jagen.

.

        

Bakkerij Bliss | Kathryn Littlewood

Delen:

Eén van Anouks favoriete series om aan te raden, Bakkerij Bliss is echt ontzettend leuk voor iedereen. Omdat het over alle kinderen (jongens en meisjes) uit een heel gezin gaat, is er voor iedereen wel een favoriet personage. Het is bijna onmogelijk om niet van Bakkerij Bliss te houden, zouden we wel durven beweren. De serie gaat over een magische bakkerij in het stadje Rampenburg, van de ouders van Roos, Tijm, Dille en Leintje. Met behulp van een magisch kookboek dat al eeuwen in de familie is bakken ze de meest heerlijke taarten en koekjes. Als hun ouders een tijdje de stad uit moeten, krijgt Roos de sleutel van de voorraadkamer. Natuurlijk gaan de kinderen toch stiekem experimenteren, maar het gaat allemaal mis als Dille de sleutel aan Lilian geeft, die beweert hun tante te zijn.. In deel 2 gaat Roos de strijd aan met Lilian om het kookboek terug te krijgen: ze daagt haar uit voor een belangrijke bakwedstrijd in Parijs. In het 3e deel blijkt dat de ouders van de kinderen Bliss niet zomaar de stad uit zijn, maar zelfs ontvoerd. Ineens staat het belang van de hele wereld op het spel als een internationaal congres bedreigd wordt met magische ingrediënten. In het 4e deel wordt juist Roos ontvoerd, die wereldberoemd is na het winnen van de bakwedstrijd in Parijs. In het 5e deel vertrekt de hele familie naar een mysterieus Italiaans dorpje waar ze niet van cupcakes houden, om tante Lilian te redden. Maar is Lilian wel echt in gevaar?

.


Voor de leeftijd 13-15


 .

  

Magnus Chase en de goden van Asgard | Rick Riordan

Delen:

Rick Riordan is bekend van zijn immens populaire Percy Jackson serie over Griekse goden en hun halfbloed kinderen. Hij heeft ook een vervolgserie over Apollo, waarin er meerdere crossovers bestaan met de personages uit Percy Jackson, maar deze serie over Noorse goden staat helemaal op zichzelf en is absoluut de moeite van het oppakken waard. Sinds die ene verschrikkelijke nacht twee jaar geleden, zwerft Magnus Chase door de straten van Boston. Hij overleeft door zijn gezond verstand te gebruiken en weet de politie en leerplichtambtenaren een stap voro te blijven. Op een dag spoort zijn oom Randolph hem op, voor wie Magnus’ moeder hem altijd heeft gewaarschuwd. Randolph begint over noordse geschiedenis en Magnus’ geboorterecht: een wapen dat al duizenden jaren verdwenen is. Terwijl Randolph vertelt, komen herinneringen naar boven bij Magnus, over de goden van Asgard, wolven en Doemdag. En voor Magnus het weet, is hij een belangrijke speler in het lot van de Negen Werelden, waaronder de mensenwereld. In het tweede deel laat Thor zijn hamer in verkeerde handen vallen. Magnus Chase krijgt de opdracht hem terug te halen, maar dat kan alleen met hulp van Thors grootste vijand Loki. En die eist een wel heel hoge prijs.

.

      

Lockwood & Co | Jonathan Stroud

Delen:

Een heerlijke serie voor iedereen die van fantasy en steampunk houdt, en als je daar nog niet mee bekend bent maar Lockwood & Co toch gaat proberen, wordt je er in een mum van tijd verliefd op. Het is origineel, grappig en spannend. Geesten, paranormale verschijnselen, rariteitenkabinetten en een maf genootschap dat alles in goede banen moet leiden, dát is deze serie. Lockwood & Co is misschien wel het kleinste, meest ongeorganiseerde bureau dat op geesten jaagt. Maar de medewerkers – Lockwood, Lucy en George – hebben zeker talent. In het eerste deel krijgen ze de opdracht het landgoed Combe Carey Hall geestvrij te maken, terwijl geen geestenjager er levend van is teruggekeerd. In het 2e deel wordt de ijzeren grafkist van een sinistere arts opgegraven en komt er een geest vrij – en dat terwijl hun aartsrivalen van Bureau Fittes hen ook al op de hielen zitten. In het 3e deel loopt heel Londen over van geesten, en Scotland Yard kan het niet meer aan. De bron van het kwaad lijkt in de ruïnes van een middeleeuwse kerker te zitten.. In het vierde deel heeft Lucy het team verlaten. Als ze de opdracht krijgen een stad te redden van geestverschijningen en een uit de dood opgestane kannibaal, moeten ze haar zien te overtuigen terug te komen.

.

    

Reckless | Cornelia Funke

Delen:

  • Achter de spiegel
  • Levende schaduwen
  • Het gouden garen

Cornelia Funke is bekend van de Hart van inkt serie en talloze andere boeken voor verschillende leeftijdscategorieën. Reckless heeft een sprookjesachtige, fantasievolle nieuwe wereld waarin vriendschap, liefde en verraad hoogtijd vieren. Hier kun je jezelf helemaal in verliezen. Hoofdpersoon Jacob Reckless vlucht al jaren door een magische spiegel naar een donkere, betoverende wereld. Deze wordt bewoond door mensen, feeën, dwergen en goyl (een vijandig stenen ras). Bij toeval ontdekt zijn jongere broer Will Jacobs geheim en volgt hem met rampzalige gevolgen. Will wordt getroffen door een vloek en zal verstenen. Jacob moet alles op het spel zetten om hem te redden. Het lukt hem, maar in ruil daarvoor heeft hij zelf een dodelijke vloek op zich moeten nemen, die hij in het 2e boek uit alle macht ook probeert te vermijden. In het 3e boek moeten ze opnieuw terug naar de Spiegelwereld om allerlei onheil te vermijden, en misschien eindelijk voor eens en altijd een einde aan de dreiging te maken.

.

    

Silber | Kerstin Gier

Delen:

Kerstin Gier heeft ook een andere serie geschreven, de Edelsteentrilogie, die meer populair is – maar in alle eerlijkheid vinden we deze echt een heel stuk leuker. Silber verdient het echt om in elke YA kast te staan. Ook al is het uitgangspunt (helaas voor ons) niet mogelijk, Liv Silber en haar vrienden maken een heleboel mee dat wel dagelijks relevant is voor tieners. Vriendschap, verliefdheid, verraad. Deze serie heeft echt alles. En oh ja: heel veel humor. Sinds Liv Silber met haar zusje en moeder naar Londen is verhuisd, wonen ze in één huis met haar moeders nieuwe vriend en zijn zoon en dochter. Vér van ideaal! Maar sinds ze in hun nieuwe huis zitten, droomt Liv erg vreemd. Ook van een vreemde groep jongens die op een kerkhof rituelen aan het uitvoeren zijn. En denk je haar schok eens in als blijkt dat deze jongens écht bestaan, en dat zij ook herinneringen hebben aan Livs droom. Hoewel ze het verborgen proberen te houden, ontdekt Liv dat het mogelijk is om in je eigen dromen door die van anderen te lopen. De drie boeken lopen over van de droomavonturen, maar ook wordt er nachtelijk rondgeslopen in Livs huis, geslaapwandeld en het roddelblog van school weet ineens alles van haar. En dan is er nog Henry, een van de jongens, voor wie ze meer begint te voelen. Maar de anderen hebben geheimen voor haar.

.

  

Nachtuilen | Jeroen van Unen

Delen:

Een debuutserie die al meteen in de prijzen viel, zoiets is echt de moeite van het kennen waard! Het staat bij de 13-15 leeftijd, maar zou ook door de oudere YA’ers gelezen kunnen worden en ook volwassenen genieten hier erg van. Tijd voor wat meer bekendheid, want deze boeken slepen je mee naar een magische wereld vol onbekende gevaren, problemen en intriges. En zwaardvechten! In het eerste deel neemt de 16-jarige Tobias Durana het vliegtuig om in Engeland een uitwisselingsprogramma te volgen. Maar in plaats van Londen brengt het vliegtuig hem naar een plek waar hij nog nooit van gehoord heeft: de Denari-eilanden. Hij ontmoet er de excentrieke Rika, die hem verteld dat zijn ouders lang geleden van de eilanden zijn weggevlucht. Niemand weet waarom. Ondertussen onderwerpt Louis Vega, de leider van de eilanden, Tobias aan een loodzware training in voorbereiding op een magische strijd. Maar is Louis wel te vertrouwen, en wat wil Tobias zelf? In het 2e deel weet Tobias, dankzij zijn ontmoeting met Anca Muraei, eindelijk welk geheim zijn ouders verborgen hielden. Met de onheilspellende profetie in zijn achterhoofd vertrekt hij met zijn vrienden, de Nachtuilen, van de eilanden.

.

Dat waren ze alle 15! Dus wat denk je ervan: is er een serie die je aanspreekt?

Gauw uitproberen!

Tags:
, , , , , , , , , , ,