Home > Kom erbij! | Kinderboekenweek 2018
Kom erbij! | Kinderboekenweek 2018
27 september
  • 2
    Shares

Kinderboekenweek 2018

.

Van 3 tot en met 14 oktober is het KINDERBOEKENWEEK!

.

Kom erbij!

Het thema van Kinderboekenweek 2018 is vriendschap, en daar hoort natuurlijk een pakkende slogan bij: Kom erbij! Natuurlijk organiseren we weer een heleboel om plezier van te hebben, en we zouden graag zoveel mogelijk mensen (kinderen én volwassenen) willen uitnodigen om het samen met ons te vieren! Want met zo’n thema kunnen we niet anders dan “hoe meer hoe beter” zeggen.

.

Thematafel kinderboeken

Natuurlijk presenteren we tijdens de Kinderboekenweek (en eigenlijk de week daarvoor ook al) een mooie selectie kinderboeken op de voorste thematafel in de winkel. Hier liggen leuke boeken over vriendschap, aanraders waar we zelf heel enthousiast over zijn, en… blind date boeken!

Speciaal voor de Kinderboekenweek hebben we een kindereditie gemaakt van onze populaire blind date boeken. Dit zijn boeken die we in cadeaupapier hebben ingepakt, met slechts een paar hints op de kaft om je te laten weten waar het over gaat. De boeken zijn 5 euro per stuk en mogen natuurlijk geruild worden als je het boek al hebt. De boeken zijn allemaal voor de 10-12 leeftijd.

.

Activiteiten

Natuurlijk hebben we ook een leuk programma voor de Kinderboekenweek!

Wat is jouw tassie

Het eerste evenement is zowel voor kinderen als voor volwassenen. Leverancier Edding wil graag hun textielstiften promoten, dus hebben ze een leuke actie bedacht. Versier een blanco canvas tas met je eigen ontwerp, plaats een foto op social media met de hashtag #watisjouwtassie en maak kans op een unieke tas van een beroemdheid.

Speciaal voor deze actie richten wij op woensdag 3 oktober, de opening van de Kinderboekenweek, een knutselruimte in in onze BEKroom. Van 14.00-16.00 kun je aan de kassa een blanco linnen tas kopen voor €2,50. Loop door naar de BEKroom en versier met de klaar liggende textielstiften je tasje voor de wedstrijd. De inloop is vrij, maar voor de tassen geldt wel op = op. Je mag met de wedstrijd meedoen als je ouder bent dan 12, maar voor de jongere kinderen leggen we kleurplaten neer. Zo kun je met het hele gezin komen! Lees hier meer over deze creatieve actie!

Speurtocht met puzzels

Ken jij de boeken van Christopher Plum al? Schrijfster Tamara Geraeds heeft een puzzeltocht uitgezet om je kennis te laten maken met dit ontzettend leuke personage, én met de drie boeken die ze al over hem  heeft geschreven. Kom tussen 14.00 en 16.00 uur binnen lopen, en ga aan de slag met de puzzels. Je mag samenwerken, maar ook Tamara of je ouders om hulp vragen om ze op te lossen.

Hebben jij en je ouders niet zoveel tijd? Je kunt ook 1 of 2 puzzels doen. Dan doe je tóch een beetje mee! Kinderen die jonger zijn mogen ook meedoen, maar die moeten wel een beetje geholpen worden. Lees hier alles over de boeken én over de puzzeltocht!

.

Griffels van 2018

Zoals jullie misschien al wel gehoord hebben zit onze eigen Anouk dit jaar (en volgend jaar) in de officiële Griffeljury! Zij heeft de boeken helpen uitkiezen die nu allemaal een Vlag en Wimpel óf een Zilveren Griffel hebben gewonnen. Op 2 oktober is het Kinderboekenbal, daarmee begint de Kinderboekenweek officieel. Deze avond horen we dan eindelijk welke van de Zilveren Griffels een Gouden Griffel is geworden. Spannend!

We gaan hier eerst iets meer vertellen over de boeken die in de prijzen zijn gevallen, en daaronder kun je stemmen op het boek waarvan jij denkt dat het de Gouden Griffel gaat winnen. Eens zien of je gelijk krijgt!

.


Zilveren Griffels

.

Handje | Tjibbe Veldkamp (griffels 2018) KINDERBOEKENWEEKTitel
Handje?

Auteur
Tjibbe Veldkamp

Categorie
Tot zes jaar

Anna wil naar de apen, maar haar vader wil naar huis. Dan komt Anna een jongetje tegen met een vader die wél naar de dierentuin gaat. Ze ruilen van handje, en zo gaat Anna daar heen waar ze naar toe wil. Ze blijft steeds ruilen van vader, handje voor handje, tot ze bij de apen is.

Het lammetje dat een varken is | Pim Lammers (griffels 2018) KINDERBOEKENWEEKTitel
Het lammetje dat een varken is

Auteur
Pim Lammers

Categorie
Tot zes jaar

In de wei grazen de schapen in mooie witte vacht. In de poel liggen de varkens door de modder te rollen. Ineens zit er een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen én de varkens maar raar. ‘Ik ben een varkentje,’ zegt het lam. Dat is toch gek? Of misschien toch niet?

Kinderboekenweek 2018

Het gelukkige eiland | Marit Tornqvist (griffels 2018) KINDERBOEKENWEEKTitel
Het gelukkige eiland

Auteur
Marit Tornqvist

Categorie
Vanaf zes jaar

.
Op een vlot gebouwd van wrakhout vaart een meisje, op weg naar de horizon. Maar dan ziet ze een bord met een pijl: het gelukkige eiland. Nu weet ze waar ze heen moet, maar er blijken heel veel eilanden te zijn. Welke moet ze nu kiezen, als iedereen denkt dat dat van hen de juiste is?

Toen ik | Joke van Leeuwen (griffels 2018) KINDERBOEKENWEEKTitel
Toen ik

Auteur
Joke van Leeuwen

Categorie
Vanaf zes jaar

In een humoristische en speelse mengeling van tekeningen, handschrift en boekletters vertelt Deef over wat hij meemaakt en fantaseert. De hoofdstukken zijn goed als losse stukken te lezen, en zijn fantasieën zijn nooit zomaar zinloos. Er zit juist altijd wel wat filosofische waarheid in.

Kinderboekenweek 2018

Lampje | Annet Schaap (griffels 2018) KINDERBOEKENWEEKTitel
Lampje

Auteur
Annet Schaap

Categorie
Vanaf negen jaar

Dit verhaal gaat over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. En over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont.

Sabel | Suzanne Wouda (griffels 2018) KINDERBOEKENWEEKTitel
Sabel

Auteur
Suzanne Wouda

Categorie
Tot negen jaar

.
Dit is het verhaal van Max, die tijdens de Duitse bezetting van Nederland met zijn familie wordt opgepakt en in Kamp Vught belandt. Hij heeft één houvast: zijn rode kater Sabel. Door de ogen van Max zien we de aangrijpende aanloop naar de kindertransporten van juni 1943.

Kinderboekenweek 2018

De zweetvoetenman | Annet Huizing (griffels 2018) KINDERBOEKENWEEKTitel
De zweetvoetenman

Auteur
Annet Huizing

Categorie
Informatief

In dit boek komt het recht tot leven. Hoe ziet een rechtzaal eruit, en hoe komt een verdachte binnen? Wat als je per ongeluk iemand vermoordt? Waarom krijg je in de ene situatie wél een boete, maar als het net even anders zit, niet? En dat alles in een visueel adembenemend boek. 

Wij waren hier eerst | Joukje Akveld (griffels 2018) KINDERBOEKENWEEKTitel
Wij waren hier eerst

Auteur
Joukje Akveld

Categorie
Informatief

Dit boek gaat over het botsen tussen mensen en dieren. Kinderboeken over Afrikaanse dieren zijn er genoeg, maar niet over de manier waarop ze proberen samen te leven (en hoe dat toch vaak mis gaat). Maar dit gaat niet alleen over de problemen: ook over gevonden oplossingen. 

Kinderboekenweek 2018

De zombietrein | Edward van de Vendel (griffels 2018) KINDERBOEKENWEEKTitel
De zombietrein

Auteur
Edward van de Vendel

Categorie
Poëzie

Het zijn strips, én het zijn gedichten: stripgedichten! Edward van de Vendel schreef de gedichten. Over starende baby’s, goudvissen als lampjes in de grond, een trein met spoken. En Floor de Goede maakte daar fantastisch mooie strips van. Poëzie voor iedereen!

Was de aarde vroeger plat? | Bette Westera (griffels 2018) KINDERBOEKENWEEKTitel
Was de aarde vroeger plat?

Auteur
Bette Westera

Categorie
Poëzie

Levensvragen van kinderen vragen erom beantwoord te worden met een versje, vindt Bette Westera. Een versje dat weer aanleiding geeft tot een nieuwe vraag. En met haar illustraties laat Sylvia Weve je ook nog eens nadenken. Een gedichtenboek om eindeloos in te verdwalen.

.


Vlag en Wimpels

.Vlag & Wimpels (griffels 2018) | Juryrapport KINDERBOEKENWEEK
.


Stem zelf!

.

Tags:
, , , , , , , ,