Home > Onze diensten voor scholen & opvang
home-slider-kinderen

Met zoveel naschoolse opvang, peuterspeelzalen, basisscholen en middelbare scholen in en om Veghel rekenen we ons bij Bek, Boeken & Bijzonders helemaal rijk. De boekhandel heeft ook een maatschappelijke functie, en we vinden het belangrijk dat we dit zoveel mogelijk uitdragen in samenwerken met de scholen en opvang bij ons in de buurt. We hebben dan ook een mooi rijtje aan diensten waar jullie gebruik van kunnen maken. Lees de mogelijkheden door en ontdek wat we samen kunnen doen. Heb je een fantastisch idee dat we hier nog niet genoemd hebben? Dan staan we te popelen om van jullie te horen!

.

.

De schoolbibliotheek: advies & bestellen

Wij hebben veel ervaring met het samenstellen van schoolbibliotheken, met een aantal van jullie hebben we dan ook al met veel plezier samengewerkt in de afgelopen jaren. Scholen krijgen vaak eens per jaar een budget dat ze mogen besteden aan het updaten van de schoolbibliotheek. Maar welke boeken zijn tegenwoordig helemaal in? En als het een grote serie is, is het nodig om alles te hebben of een aantal losse delen te kiezen? Wij hebben deze kennis paraat voor je. Met het dagelijks onderhouden van onze grote kinderafdeling weten wij alle ins en outs van de kinderboeken.

We stellen dan ook met liefde een voorstel voor jullie op, dat helemaal op jullie wensen is toegespitst. Wil je een mix van klassieke kinderboeken en nieuwe trends? Wil je voor 60% boeken voor de 10-12 leeftijd en 40% voor de 7-9 leeftijd? Wil je ook wat non-fictie er tussen hebben over bepaalde onderwerpen? Al deze wensen en meer kun je aan ons doorgeven. Laat weten voor welk bedrag wij het voorstel op kunnen stellen, en binnen een aantal dagen krijg je een mooi overzicht. Dat passen we net zo lang aan tot je helemaal tevreden bent en tot bestellen wilt overgaan. Binnen enkele dagen hebben we het in huis en het is mogelijk om op factuur te kopen.

.

CPNB materialen bestellen + herinneringslijst

Elk jaar stuurt het CPNB scholen bericht dat zij les- en promotiematerialen kunnen bestellen voor de grote kinderboekencampagnes. De Nationale Voorleesdagen in januari/februari, de Kinderboekenweek in oktober, en de Nederlandse Kinderjury in maart/april. Deze bestelling wordt doorgestuurd naar de boekhandel van je keuze, waaronder Bek, Boeken & Bijzonders.

Vaak ervaren wij dat scholen ons na de bestelperiode nog bellen met de vraag of wij pakketten kunnen bestellen. Jazeker, dat kunnen wij, maar het CPNB verhoogt in dat geval wel de kosten. Wil je niets meer missen? Geef jezelf dan bij Bek, Boeken & Bijzonders op als contactpersoon van je school, met het gewenste telefoonnummer. Geen gemiste, ondergesneeuwde mails meer: wij bellen je een week voor de deadline om je te helpen herinneren.

.

Onze gratis YA leesplank

We vinden het ontwikkelen van leesplezier heel belangrijk: kinderen en jongeren moeten zich thuis voelen in een boekrijke omgeving. Daardoor pakken ze zelf ook vaker een boek, en worden ze gestimuleerd in het ontwikkelen van positieve leeservaringen. Mogen lezen wat je wilt lezen, is daarbij natuurlijk heel belangrijk. Van uitgevers ontvangen wij vaak leesexemplaren, ook van jongerenboeken (young adult). Deze leesexemplaren stellen wij geheel gratis beschikbaar aan jongeren als uitleenboeken.

Je hoort het goed! De boekhandel leent jongeren boeken uit. De boeken die op onze leesplank staan, mogen op elk gewenst moment uitgeleend worden. Er ligt een inschrijfformulier naast waarop je naam + telefoonnummer invult. Je mag het boek houden zo lang als nodig is om het uit te lezen, en je mag ook meer dan 1 boek tegelijkertijd meenemen als je dat wilt. Zo kunnen jongeren een boek of serie uitproberen zonder dat ze hun zakgeld moeten zien slinken, en verdwijnt een groot deel van de drempel. Wij zouden het fantastisch vinden als jullie dit onder de tieners zouden willen promoten.

.

Informatieavonden voor docenten

Wij willen graag informatieavonden organiseren voor docenten in samenwerking met een aantal relevante uitgevers. Hiervoor zijn wij aan het inventariseren waar behoefte aan is, en kunnen docenten hun interesse voor zo’n informatieavond opgeven. De twee speerpunten die wij op dit moment hebben:

  • Informatieavond voor basisschooldocenten: welke boeken kun je integreren in je lesplannen, wat is er nieuw en wat is populair, welke activiteiten kunnen we samen organiseren voor de Nederlandse Kinderjury, Kinderboekenweek en de Nationale Voorleesdagen.
  • Informatieavond voor middelbare school docenten: wegwijs in YA. Wat is het young adult genre en hoe moet je er mee omgaan als jongeren het op hun leeslijst willen zetten? Welke moeilijkheidsgraad moet je eraan toekennen en welke discussiepunten kun je gebruiken voor klassikale lessen?

.

Activiteiten organiseren in de boekhandel & in de klas

Er zijn een heleboel momenten waarop de boekhandel en de school tegelijkertijd aandacht besteedt aan landelijke acties. Denk aan de Kinderboekenweek, de Nederlandse Kinderjury, de Nationale Voorleesdagen, de Young Adult Boekenweek (Literatour) & de gewone Boekenweek. Graag zouden wij daarom samen met scholen leuke activiteiten willen ontwikkelen.

Denk bijvoorbeeld aan een auteursbezoek met een lezing, waar klassen samen naar toe kunnen. Of een voorleesmiddag voor de jongere kinderen geheel in thema. Of een boekenclub-middag, een leuke bespreking & discussie over een boek dat jullie klassikaal al hebben gelezen samen met een hapje en drankje.

En misschien sta je wel open voor een korte workshop in je eigen klaslokaal. Bijvoorbeeld over hoe je een boekbespreking schrijft, of over een moeilijk onderwerp dat net door een YouTube ster op papier is gezet (denk bijvoorbeeld aan het boek van Jiami Jongejan, over haar gevecht tegen haar eetstoornis).

.

Wil je graag wat meer informatie of een suggestie doen?

.Neem contact op met Anouk van der Zee via anouk@bekboeken.nl. Anouk heeft 10 jaar ervaring met het inkopen en verkopen van kinderboeken, en is afgestudeerd literatuurwetenschapper, gespecialiseerd in young adult literatuur. Geef in je mail aan waar we je mee kunnen helpen!

.