Home > BEK BLOGT week 37 | Najaar
BEK BLOGT week 37 | Najaar
13 juni
  • 4
    Shares

Bek blogt week 37
bek blogt header (bek blogt week 37)

.

Week 37

Bek blogt week 37 bek blogt week 37 bek blogt week 37 bek blogt week 37.

Goede voorbereiding is het halve werk… Toch?

De zomermaanden zijn bij uitstek geschikt om leuke plannen te bedenken voor het najaar. Je hebt er tijd voor, omdat het wat rustiger is in de boekhandel. Dit jaar zijn we er echt eens goed voor gaan zitten, want zoals je je wel kunt voorstellen schiet het er meestal tóch bij in. Er is nu eenmaal zoveel gaande. Maar, zo dachten we, een goed begin is het halve werk.

Jaaa… niet helemaal. We hebben ontzettend leuke plannen bedacht voor het najaar: onze Bek Boekenclub YA, een waslijst aan workshops voor 2018-2019, lekker veel aandacht voor de YA boekenweek en Kinderboekenweek, onze eerste meesters- en juffenavond (dat in de snelheid steeds per ongeluk getypt wordt als meesteres-avond, zodat het bijna een heel ander soort evenement wordt). Alles opgezet vóór het druk werd. Maar zoals elke september overvalt het je toch weer hóé druk het wordt.

We moeten het boekenassortiment samenstellen voor het najaar, dat duurt een aantal weken (zie hier ons artikel over de enorme stapel folders). Er komen schoolartikelen, kalenders en agenda’s binnen die allemaal ingevoerd en gestickerd moet worden, en een plaatsje moet krijgen in de winkel. Er komen meer boeken binnen die opgeruimd moeten worden (want de orders komen binnen). De leuke evenementen moeten altijd last minute nog hele belangrijke dingen geregeld krijgen omdat iedereen die eraan meehelpt op vakantie is/was/gaat, en we moeten ze natuurlijk ook daadwerkelijk bemannen op de geplande datum en tijd.

We zijn daarom weleens een beetje laat met een aankondiging. Of het updaten van een programma. Achter de schermen rennen en vliegen we ons helemaal rot en lopen er 5 evenementen door elkaar heen qua organisatie. Daar merken jullie natuurlijk niets van (gelukkig, want dat is de bedoeling). Voor de klant is het allemaal netjes achter elkaar. Eerst de Boekenweek voor Jongeren in september. Dan de Kinderboekenweek in oktober. Eens per maand een leesclub, workshops voor de kerst en 2019… Wist je dat we nu al bezig zijn met alles rond krijgen voor evenementen in november?

.

Najaar = nieuw assortiment

Het fijne aan het najaar ingaan – naast die lekkere warme chocolademelk die je uit onze koffieautomaat kunt krijgen – is dat we weer allerlei nieuwe dingen binnen krijgen. In de zomer staat het nagenoeg stil, met name in de boeken. Hoe vaak we de uitgeverijen ook streng toespreken, ze zien aan de verkoopcijfers dat hun boeken beter verkopen op andere momenten dan in de zomer. Tja. We begrijpen het wel, maar dat betekent ook dat we een paar zomermaanden lang met nauwelijks nieuwe boeken zitten. Heb je weleens geprobeerd boekentips te schrijven als er bijna niets binnenkomt? Wat een uitdaging!

Maar gelukkig begint het nu allemaal weer binnen te stromen, en er zitten echt fantastische boeken tussen. We genieten er nu al van, dus hou de wekelijkse boekentips in de gaten. De leukste uitschieters gaan daar vanzelf op verschijnen.

.

Opruimen voor een frisse blik

We hebben het in deze blogs wel vaker over het opfrissen van ons winkelbeeld door verschillende afdelingen een make-over te geven. Dit najaar is de beurt aan onze kookboekenafdeling. Geen zorgen, er gebeurt niets geks: we gaan vooral met een aantal categorieën rondschuiven. De landenkookboeken hebben wel lang genoeg op dezelfde plek gestaan. En als we zoveel boeken over rijst/risotto/quinoa/couscous hebben, waarom is dat dan eigenlijk geen aparte categorie? Bovendien, staat het niet véél logischer als we de kinderkookboeken (zelf leren koken) naast onze kookboeken met voedsel voor baby’s & kinderen zetten?

We kunnen er kort over zijn: dat staat inderdaad beter. Wees dus niet verbaasd als je in plaats van de kast naast de ingang een stukje door moet slenteren naar de kast naast de top 10. Dat is juist fijn: wie weet wat je onderweg voor leuks tegenkomt!

.

Evenementen

Ja, we noemen het hierboven al, maar er staat dus héél veel te gebeuren. Binnenkort publiceren we ons workshop-/cursussenrooster voor 2018-2019 (even wat dingen afronden en bevestigingen krijgen van de docenten). Van 21 tot en met 30 september is het Boekenweek voor Jongeren. Op 3 oktober start de Kinderboekenweek. Dat laatste is vooral leuk, omdat Anouk in de Griffeljury zit en mee heeft mogen kiezen welke boeken er Zilveren Griffels en Vlaggen & Wimpels hebben gekregen. Weten jullie al wat de Gouden Griffel gaat worden?

Anouk lekker wel.

bek blogt week 24

Tot snel!

Bek Boeken & Bijzonders

.
> Bekijk hier een overzicht van al onze Bek blogs
Tags:
, , , , , , ,